A Goldman Sachs felemelkedése és uralkodása
2021. február 02. írta: Budapest Investment Club

A Goldman Sachs felemelkedése és uralkodása

145750723_453166452525764_8646460507130636267_n_1.jpg

Marcus Goldman aligha gondolta 1869-ben, amikor New York-i kereskedők váltóit kezdte megvásárolni és a kereskedelmi bankoknak értékesíteni, hogy a világtörténelem egyik legbefolyásosabb és legmeghatározóbb pénzintézetét indítja útnak kis manhattani irodájából. A Goldman Sachs (NYSE:GS) több, mint 150 éves történelme bővelkedik legendás bankárokban (akik közül nem egy ember került a mindenkori amerikai elnök tanácsadói és tisztségviselői körébe), innovációkban, melyek azóta is meghatározó elemei a pénzügyi világnak és a különböző botrányok sem kerülték el, de mint tudjuk „a szentek nem a Park Avenue-n élnek” (A nagy dobás 2015). A bank jövője sem ígérkezik kevésbé fényesnek, hála a jelenlegi vezérigazgató, David Solomon strukturális és stratégiai átalakításainak, melyekkel igyekszik teljes mértékben megfelelni a 21. század támasztotta új technológiai, társadalmi és egyéb kihívásoknak.

kep1_2.jpg

Balról jobbra: David Solomon, Hank Paulson, Lloyd Blankfein, Marcus Goldman, forrás: CNBC.com

Másfél évszázad röviden

Marcus Goldman Németországból érkezett a tengerentúlra 1848-ban és kezdetben Philadelphiában ruhakereskedelemmel foglalkozott, akárcsak a korabeli német bevándorló családok, például a Lehmanok és a Lazardok, akik később szintén bankokat alapítottak. 1869-ben költözött családjával New York-ba és felhagyva a ruhakereskedelemmel, a bevezetésben említett, a New York-i kereskedők számára szükséges likviditást biztosító vállalkozásba kezdett. 1882-ben csatlakozott Goldman üzletéhez a veje, Samuel Sachs, majd 1885-ben további családtagok és innentől kezdve a családi vállalkozás már Goldman, Sachs & Co. néven működött. A bank 1896-ban csatlakozott a New York-i Értéktőzsdéhez, ahol gyorsan az értékpapír-kereskedelem üzletág vezetőivé váltak. A 20. század elejére kinőtték Manhattant: Amerika-szerte terjeszkedni kezdtek és sorra nyitották új irodáikat.

Egészen 1930-ig Marcus Goldman családja állt a bank élén, ekkor választották senior partnerré Sidney Weinberget, aki közel negyven éves pályafutása alatt számos nehéz helyzeten navigálta át a vállalatot és a Goldman Sachs Észak-Amerika egyik vezető pénzintézetévé vált. Weinberg tevékenységének sikerességéről sokat elmond beceneve, mely egyszerűen csak Mr. Wall Street volt. Közel negyven éven át töltötte be a senior partner pozíciót, a centenárium évében Gus Levy – aki addig a trading és a sales üzletág vezetője volt – követte a bank élén.

Levy vezetése alatt a Goldman mind az üzleti profilját, mind a nemzetközi lefedettségét tekintve terjeszkedett. Az első tengerentúli iroda 1970-ben nyílt meg Londonban, majd a hálózat 1974-ben tovább bővült egy zürichi és egy tokiói irodával. Jól jellemzi a Goldmannál uralkodó munkakultúrát, hogy 1976-ban Levy egy meeting során kapott szívrohamot, amibe néhány nap múlva bele is halt a kórházban. Levy után egy társelnökség következett, John L. Weinberg (Sidney Weinberg fia) és John C. Whitehead személyében. „A két John” elnöksége alatt a bank a globális pénzügyi piac egyik legmeghatározóbb szereplőjévé lépett elő és számos innovációval járult hozzá a határidős és az opciós termékek fejlődéséhez.

A vállalattal együtt a belső kultúra is fejlődött, nagy hangsúlyt kapott a csapatmunka és az együttműködés szelleme, valamint az ügyfélközpontúság, Whitehead pedig 14 pontban foglalta össze a Goldman vezérlő értékeit, melyek a mai napig meghatározzák a belső működést és hozzáállást. Ezekről bővebben a következő fejezetben esik szó. Whitehead 1984-ben lemondott társelnöki címéről és Ronald Reagan helyettes államtitkára lett.

Weinberg ezután még hat évig vezette a bankot, lemondása után ismét egy megosztott elnökség került a Goldman Sachs élére. Stephen Friedman, a befektetési banki divízióból és Robert Rubin a trading üzletágból. Rubin 2 év után, 1992-ben visszavonult a Goldmanban betöltött pozíciójától és 1993-ban Bill Clinton kinevezte az újonnan alapított Nemzetgazdasági Tanács (National Economic Council) élére. Friedman egyedüli vezetése alatt a Goldman Sachs óriási hullámvölgyeken és hegyeken ment keresztül, például 1993-ban 2,7 milliárd dollárnyi, rekordnak számító adózás előtti eredményt könyvelhettek el, de 1994-ben a traderek az előző évek sikereitől megrészegülve felelőtlen pozíciókat nyitottak, melyek több száz milliárd dolláros veszteségekhez vezettek.

Friedmannál szívproblémákat diagnosztizáltak, így 1994-ban kénytelen volt átadni a pénzügyi óriás vezetését, a kétezres évek elején pedig először a Nemzetgazdasági Tanács igazgatója, majd az elnöki tanácsadótestület, President's Intelligence Advisory Board vezetője lett, ezt a címet Donald Trump elnöksége alatt is betöltötte. Friedman lemondásával egy meglehetősen feszült verseny alakult ki a senior partner-i címért, amit végül Jon Corzine szerzett meg, alelnöke pedig Henry Paulson, Jr. lett. 1998-ban Paulsont megválasztották társelnökké Corzine mellé és a Management Committee pedig megszavazta a Goldman tőzsdei bevezetését.

Az IPO-ra 1999. május 5-én került sor a New York-i Értéktőzsdén, amikor is a bank részvényeinek 12,6%-a vált elérhetővé a befektetők számára. Paulson 1999 januárjában teljesen átvette a hatalmat és elnöksége alatt a Goldman franchise globális vezető szerepe lehetővé tette, hogy a bank a világgazdaság fejlődésének egyik motorjaként működjön. Corzine 2000-től New Jersey állam képviselője lett az Egyesült Államok Szenátusában, 2005-ben pedig megválasztották az állam kormányzójává.

Követve a Goldman Sachs korábbi vezérigazgatóinak karrierútját, Paulson Alsó Manhattanből Washingtonba költöztette át a székhelyét és George W. Bush kormányának pénzügyminisztere lett. A következő senior partner, Lloyd Blankfein vezetésével a 2008-as válság idején a Goldman csak a toxikus kötvénykockázati-eszközök shortolásából közel 4 milliárd dollárnyi profitot termelt. Ugyanakkor a válságot követő nyomozások és büntetések jókora foltot hagytak a bank hírnevén és megítélésén, ahogy ez a részvényárfolyamon is meglátszott (sárga ellipszissel jelzett terület). A Goldman részvényeinek árfolyama egy év alatt több, mint 70%-ot esett.

kep2_2.png

Az árfolyam esése a 2008-as válság idején, forrás: TradingView.com

Blankfein előtt nem kisebb feladat állt, mint a vállalat jóhírének és a befektetők bizalmának helyreállítása. A „whitehead-i” értékekhez való visszatérés jegyében 2010-ben megalakult a Business Standards Committee, amely a bank megtépázott hírnevét volt hivatott visszaállítani. Blankfein elkezdte a Goldmant egy társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is felelősségteljesebb és tudatosabb irányba terelni. A technológiai fejlesztések is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak (pl. Marquee online trading platform a dolgozóknak, Apple Card), valamint a Goldman Sachs franchise 2016-ban tovább bővült a Marcus by Goldman Sachs online bankkal, amely megtakarítási számlákat és díjmentes személyi kölcsönöket kínál lakossági ügyfeleknek. Blankfein újraépítési stratégiája nagy sikert hozott, hisz 2018 elejére új történelmi csúcsra emelkedett a bank árfolyama.

kep3_1.png

Az árfolyam változása Blankfein elnöksége alatt, forrás: TradingView.com

 

Egy új Goldman Sachs

Blankfein 2018 szeptemberében mondott le a vezérigazgatói posztról, decemberben pedig az elnöki székből állt fel, ami a bank teljesítményét tekintve meglepő lehet, de ahogy fogalmazott leköszönésének bejelentésekor: „amikor a cégnek rosszul megy vagy a környezet tele van kihívásokkal, nem mehetsz el”. Mindkét pozícióban David Solomon, a korábbi vezető befektetési bankár és COO követte, aki jelentős stratégiai újításokat vezetett be. Solomon nem csak intézkedéseivel, hanem személyiségeivel is új színfoltot hozott a bank életébe: amikor épp nem a világ talán legbefolyásosabb pénzintézetét igazgatja, akkor Dj D-Sol néven lemezlovasként tevékenykedik.

kep4.jpg

David Solomon a Goldman Sachs új CEO-ja, forrás: Edmtunes.com

Az új stratégiai irányvonalat 2020 januárjában, az első Investor Day keretében mutatták be. Lényegében a Whitehead által meghatározott 14 üzleti alapelvet négy fő értékké gyúrták össze, melyeket a siker érdekében szem előtt kell tartaniuk. Ezek az együttműködés és a csapatmunka szelleme, az ügyfelek szolgálata, a becsület és a jóhírnév megőrzése, valamint a kiválóságra való törekvés, mely eljuttatta a Goldmant a pénzügyi világ csúcsára.

Fontos szerepet kapnak a bank stratégiájában a fenntartható, zöld befektetések és a társadalmi felelősségvállalás is, mely többek között az egyenlőség feltételeinek megteremtésében, a hátrányos helyzetű közösségek és kisebbségek számára történő lehetőségek biztosításában, valamint a mindenki számára elérhető oktatás és egészségügyi ellátás megteremtésében is megmutatkozik.

Erre jó példa a Launch With GS program, amely olyan induló kis- és középvállalkozásokat támogat, melyek élén nők, színesbőrűek és más, az üzleti szférában eddig háttérbe szoruló társadalmi csoportok tagjai állnak. Solomon kiemelte még a transzparencia és az elszámoltathatóság növelését a vállalati működés érintettjei felé, valamint a külvilág és a média felé való nyitást.

Az új vállalati kultúra és stratégia a koronavírus-járvány képében szinte egyből egy óriási kihívással találta magát szemben. Azonban az újítások, valamint a Goldmantól megszokott válságkezelés és teljesítmény szinergiája olyannyira sikeres volt, hogy a járvány okozta válság utáni gazdasági visszapattanásban – a november-december környékén tapasztalt value részvényekbe történő tőkeáramlással megtámogatva – a márciusi mélypont óta 2020-ban a Goldman tudhatta magáénak a második legnagyobb árfolyamnövekedést a multinacionális nagybankok között.

kep5_1.png

A nagybankok árfolyamának változása 2020-ban a március 23-i mélypontot követően, forrás: Bloomberg Terminal, saját szerkesztés

A gazdasági kilábalás során a Goldman árfolyamában tapasztalható, a versenytársakét jóval meghaladó növekedés a harmadik és negyedik negyedéves jelentéseket látva, cseppet sem meglepő.

kep6.png

Forrás: Portfolio.hu, saját szerkesztés

Az évvégi beszámoló szerint az éves nettó bevétel 44,56 milliárd dollár volt, ami 22%-kal haladta meg a 2019-es év bevételét, valamint a 2009-ben kezdődő új érában ez a bank legmagasabb bevétele, az éves EPS pedig 24,74 dollár volt, ami a második legmagasabb a bank történelmében. Fontos megjegyezni, hogy a bevétel közel felét (21,16 milliárd dollár) a Global Markets, azaz a kereskedési részleg könyvelhette el, ez 43%-os növekedés a 2019-es értékhez képest. Továbbá a Goldman világelső lett a bejelentett és végrehajtott M&A (fúziók és felvásárlások) üzletek terén és az értékpapírjegyzés üzletágban is.

A bank részvényei 2021 januárjában új csúcsra mentek, 309 dollár felett is járt az árfolyam, de teljesítményének fényében bőven lehet még növekedési potenciál az árfolyamban.

kep7.png

A Goldman Sachs utóbbi 1 éves árfolyama, forrás: TradingView.com

Annak ellenére, hogy a Goldman Sachs a több, mint 150 éve alatt egy kis manhattani irodából induló egyszemélyes vállalkozásból piacvezető globális óriássá duzzadt, megőrizte fő értékeit, melyek a vállalati és munkakultúrával szinergiában a jövőben is kétségkívül megkülönböztethetik a versenytársaktól és sikereinek forrásai maradhatnak. Az ügyfeleknek és befektetőknek erre jó garancia lehet David Solomon személye, aki stratégiai átalakításaival a 21. század követelményeinek megfelelőre igyekszik formálni az egész Goldman franchiset.

2021.02. 02. – Kártyás Sebestyén

 

 

 

 

 

Címlapkép: Goldman Sachs logó, forrás: Getty Images

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr4116413786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása