Nokia, a telekommunikációs hullócsillag?
2021. március 15. írta: Budapest Investment Club

Nokia, a telekommunikációs hullócsillag?

nokia1.png

Forrás: nokia.com

Március 22-én a Nokia (NYSE: NOK) kikerül az 50 legnagyobb euróövezeti blue chip-eket csoportosító Euro Stoxx 50 (SX5E) indexből és helyét a német mikrochipgyártó Infineon (IFNNY)  veszi át, jelentette be az indexszolgáltató a hónap elején.

A Nokia eredete

A finn Nokianvitra folyóról elnevezett Nokia 1865-ben cellulóz-feldolgozó üzemként jött létre, kezdetben papír és gumi termékek gyártása adta a cég fő profilját, majd az 1910-es években kezdtek el elektromos kábelek és telefonok gyártásával foglalkozni. A ma ismert multinacionális cég elődje 1967-ben egy hármas fúzió során jött létre Nokia Corporation néven egy diverzifikált portfólióval. A megújult struktúrában erdőgazdálkodással, és a hozzá kapcsolódó papírüzemek mellett villamosenergia-termeléssel, gumi, telefon, telegráf és elektronikai vezetékek gyártásával is foglalkoztak.

Forrás: nokia.com

A cég úttörő szerepet vállalat a hordozható és a vezeték nélküli „maroktelefonok” kifejlesztésében, bár az 1980-as években bemutatott elsőgenerációs eszközök súlya még 5-10 kg között ingadozott. Az áttörést az ezredforduló környékén bemutatott és mai napig is ikonikusnak számító 3310 és 3320-as modellek érték el, évekre bebetonozva a cég piacvezető szerepét a globális mobiltelefon értékesítésekben.

Az N, az E szériás telefonok és a symbian operációs rendszer fontos lépcsői voltak a multimédiás eszközök fejlődésének, azonban a cég lemaradt az érintőképernyős okostelefonok fejlesztésében. Mikor 2007-ben Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t a cég piaci részesedése még 49 százalékos volt, és a Forbes címlapon hozta le a kérdést, hogy vajon utolérheti-e bárki is a Nokiát. Az ezt követő években az okostelefonok terjedésével a cég értékesítései drasztikusan estek, és 2010-re a Nokia már csak a piac 33 százalékát uralta, ahogy a dél-koreai Samsung a Galaxy S szériával és az amerikai Apple az iPhone-nal fokozatosan kiszorította az élvonalból.

 Az évről évre csökkenő piaci részesedés, és a gomba módjára megszaporodott feltörekvő kínai versenytársak kérdésessé tették a már veszteséges telefongyártással foglalkozó divízió jövőjét, így az 2013-ban eladásra került. gyártja, de ezen a néven futhatnak.

A telefongyártó üzletág értékesítése után telekommunikációs hardwarek gyártása, a digitális szolgáltatások, és a felhalmozott szabadalmaik licenszelése került a cég fókuszába.

 

Forrás: Bloomberg.com

Az elmúlt 10 év alatt az árfolyam több mint 60 százalékot esett a 2010-es közel 10 eurós részvényenkénti árhoz képest. Egy hosszú csökkenő trend után 2012-ben érte el lokális minimumát, aminek köszönhetően 2013 márciusában már egyszer kikerült az európai részvényindexből, azonban 2014-ben egy jobban teljesítő év után visszakerült. Az azóta eltelt években hosszú oldalázás és lassú csökkenés jellemezte a cég részvényárfolyamát, ami a március 22-ei indexből való kikerülést követően tovább folytatódhat. Habár a Reddites fórumozók február elején a Nokiát is megtalálták, és közel 10 százalékos emelkedést idéztek elő vételi árnyomással, ám hamar lecsengett a lelkesedés és az ár 4,8 euróról 3 közelébe korrigált vissza.

Van tovább?

Mint ahogy korábban is történt, az indexbe való visszakerülés továbbra sem lehetetlen, hiszen a Nokia már jelenleg is kulcsszerepet vállal az 5G hálózatok kiépítésében. A legújabb generációs, magasabb frekvenciákon is működő 5G egy óriási lépés a technológiai fejlődésben. Alkalmazása egyre inkább indokolttá válik a megnövekedett adathasználat, az on-demand videók vagy éppen a felhőalapú tárhelyek gyors terjedésével. Az új IP hálózat kiépítéséhez szükség van az iparági kooperációra, hogy közösen a lehető leggyorsabban, a legjobb felhasználói élményt nyújthassák világszerte, mindezt vezeték nélkül, nagy megbízhatósággal, kis késleltetéssel és a legnagyobb lefedettséggel.

A finn vállalat egyik legnagyobb együttműködése a Deutsche Telekommal néhány évvel ezelőtt indult, mely során a német multi a Nokia 7750 SR platformját használja az 5G hálózat kiépítéséhez Európa szerte. A tesztelések során több problémája is akadt a finn céggel, amiről egy titkos dokumentum is kiszivárgott. A cégről kialakult rossz imázs mellett a kínai beszállítók mint a Huawei is konkurenciává váltak, mindaddig amíg tiltólistára nem kerültek az Egyesült Államokban.

A befagyasztott osztalékfizetés és a menedzsment átalakítása indított el egy talpra állási folyamatot, a vállalat új cégvezetője, Pekka Lundmark szerint a kilábalás akkor lehetséges, ha nyíltan felvállalják a finanszírozási problémáikat és a kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított források növelésével lehetőséget teremtenek az újbóli felemelkedésre. Végül nemcsak a Deutsche Telekom választotta a Nokia által fejlesztett kiemelkedő optikai hálózatot,  hanem világszerte kiírt tendereket nyert már meg 5G fejlesztéseknél (pl.: Ecuador, Ausztria, Brazília, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Törökország).

A Nokia víziója és célja nem csak egy magasabb sávszélesség kialakítása, hanem egy vezeték nélküli okoshálózat kiépítése, amely az életmódunkhoz igazit, és az alapján vezérel minden technológiai eszközt. Ezt az álmot megragadva elképzelhető, hogy ugyan egy új profillal, de újra telekommunikációs éllovassá válhat az egykori mobiltelefongyártó cég.

Magyar Szilvia
2021.03.14.

 

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr3516465906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása