„A fő probléma azzal, ha Floridába költözöl, hogy Floridában kell élned.”
2021. szeptember 15. írta: Budapest Investment Club

„A fő probléma azzal, ha Floridába költözöl, hogy Floridában kell élned.”

blog2.jpg

Miután a koronavírus az Egyesült Államokban is felütötte a fejét, számos helyen lehetett olvasni arról, hogy egy kivándorlás vette kezdetét New Yorkból, már ami a pénzügyi nagyágyúkat illeti. A top célpontok közt megtalálható volt Los Angeles, New Jersey és Miami is. A legutóbbi adatok viszont azt mutatják, hogy akik a „déli Wall Street” mellett döntöttek, inkább visszatérnének a pénzügyi fővárosba.

2020-ban a koronavírus teljesen a feje tetejére állította a világot. A kötelező karanténról szóló hírek sokakat ösztönzött arra, hogy otthagyják a nagyvárosokat és inkább kiköltözzenek a kertvárosba, hiszen egy kertesházban jobban elviselhető a bezártság, mint a szűkös belvárosi apartmanokban. Nem volt ez máshogy New York pénzügyi elitjénél sem, akik megunva a Central Park látványát úgy döntöttek, hogy inkább délen, az Atlanti óceán partján vészelik át a kialakult helyzetet. Sok hedge fund manager és magántőke befektető tette át nemcsak a saját és családja, de cége székhelyét is Floridába.

Természetesen elsősorban nem a kellemes éghajlat vagy a helyi kultúra vonzotta őket. Alapvetően a déli félsziget már régóta számít csábító célpontnak a vállalkozások és a gazdagok számára, mivel rendkívül alacsony a vállalatokat súlytó adóteher plusz a személyi jövedelemadó mértéke is 0% az államban. Ezzel szemben New Yorkban a legfelső sávba tartozóknak 8,82% jövedelemadót kell fizetniük, ami az egyik legmagasabb az országban. Ennél már csak Kaliforniában (13,3%), New Jerseyben (10,75%) és Washington D.C.-ben (9,95%) kell ennél is többet fizetniük a leggazdagabbaknak.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor eddig miért nem vonultak át a cégek, ha az üzleti környezet ennyire kedvező. Nos a pandémia világította rá a világ vállalatvezetőit, arra, hogy a távoli munkavégzés sokkal könnyebben megoldható, mint ahogy azt eddig gondolták. Így viszont, hogy a munka lényegében bárhol elvégezhető, már semmi akadálya nem volt, hogy ezt olyan helyről folytassák, ahol jelentősen kedvezőbbek az adókulcsok, alacsonyabbak az életvitel költségei és még decemberben is átlagosan 27 Celsius fok van.

A private equity óriás Blackstone tavaly októberben fedte fel, hogy irodát fog nyitni Miamiban, ami terveik szerint 215 ember számára fog munkahelyet biztosítani. Az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Starwood Capital pedig Miami Beachen építi új 13 378 négyzetméteres központját. Egyes híresztelések szerint a Goldman Sachs is Miamit szemelte ki az eszközkezelési szárnyának új otthonaként, bár a befektetési bank ezt még nem erősítette meg hivatalosan.

Számos pénzügyi nagyágyú és vállalatvezető, akik átköltöztek Floridába egyúttal árulni is kezdték manhattani lakásaikat, ami arra enged következtetni, hogy eszük ágában sincs visszatérni a nagy almába. Például az Elliott Management társ-vezérigazgatója, Jonathan Pollock is eladásra kínálja az Apthorp épületben található apartman párját. A helyi látványosságnak számító komplexumban található 2 apartmanért összevonva $25 millió dollárt kell az asztalra tenni.

Az Apthorpe épület, amiben Jonathan Pollock két apartmanja is megtalálható. Forrás: Wall Street Journal

Ám ez a New York-i exodus egyúttal az luxusingatlanok piacára is befolyást gyakorolt. A megnövekedett kínálatot a kereslet nem volt képes lekövetni a vírushelyzetben, így számos lakást csak az eredetileg kínált ár töredékéért lehetett eladni, ha egyáltalán ellehetett. A helyzetre még New York polgármestere is tett egy poénnak szánt megjegyzést, amiben azt ígérte, hogy minden olyan magas vagyonnal rendelkező személyt meghív egy italra, aki visszatér a városba csak, hogy ne csökkenjen az adófizetők bázisa. Habár a megjegyzést poénnak szánta, valószínűleg tényleg örülne, ha a vagyonosabb réteg nem hagyná ott a várost, hiszen az ultragazdagok kismértékű kivándorlásának is óriási gazdasági hatásai lehetnek. A Független Költségvetési Iroda (Independent Budget Office) adatai szerint 2018-ban a New York-i top 1% együttesen 133,3 milliárd dollárt keresett és a helyi jövedelemadó 42,5 százalékáért volt felelős.

A város jövedelemadó bevételének 40 százaléka azoktól származik, akik 1 millió dollárt vagy többet keresnek. Forrás: Independent Budget Office

Ezzel szemben a lakásárak Miamiban és Palm Beachen robbanásszerű növekedésbe kezdtek. Februárban Scott Shleifer, a Tiger Global Management egyik társalapítója vásárolt állami rekordnak számító $120 millió dollárért egy óceánra néző villát Palm Beachen.

Mindezek alapján könnyen lehet arra következtetni, hogy New York kezdi elveszíteni vezető szerepét a pénzügyi szektorban, de a valóság ennél azért sokkal összetettebb. Az amerikai Posta Hivatal adatai alapján tavaly 2 246 olyan bejelentés érkezett, ami alapján valaki Manhattanből Miamiba vagy az azt körülvevő Dade Countyba szeretné áthelyezni állandó lakhelyét, illetve 1 741-en pedig Palm Beachre és környékére változtatnák azt. Ezek közösen az államon kívülről érkező mozgások csupán 9 százalékát tették ki a kerületben, igaz, hogy az ezt megelőző évhez képest ez így is növekedést jelent, mivel 2019-ben ez az érték csak 6% volt.

Mi lehet a baj Floridával?

„A fő probléma azzal, ha Floridába költözöl, hogy Floridában kell élned.” Ezt Jason Mudrick nyilatkozta a Bloombergnek, akinek a cége, a Mudrick Capital Management 3 milliárd dollárt kezel és aki maga is már több, mint 20 éve manhattani lakos. Habár az Elliott Management is Floridába helyezi át a központját, az alapító Paul Singer maradni akar New Yorkban és a cég legnagyobb irodája továbbra is az észak-keleti parton lesz. Vajon ők (és még sokan mások) miért nem szeretnének mégsem délre költözni, ha papíron elvileg minden adott? Nos a válasz igazán egyszerű. Oktatás és szakképzett munkaerő. New Yorkban sokkal jobb lehetőségek kínálkoznak magániskolák szempontjából, illetve sokkal nagyobb a friss, szakképzett munkaerő állománya is. „New Yorknak van a legjobb kultúrája, itt vannak a legokosabb és leglelkesebb emberek, itt találhatóak a legjobb éttermek és színházak. Aki leköltözik Floridába az spórol egy kis pénzt, de cserébe mind erről le kell mondania.” – nyilatkozta Mudrick.

Hasonló problémával szembesült 2018-ban az AllianceBernstein is mikor Nashvillebe helyezte székhelyét Manhattanből. Sok vezetőbeosztású dolgozó nem volt hajlandó otthagyni New Yorkot Nashvillért, akik pedig bevállalták, sokszor arra panaszkodtak, hogy nagyon nehéz tehetséges, minőségi munkaerőt találni.

Egy másik hedge fund manager, már több, mint fél éve Miamiban él családjával, de még nem döntötte el, hogy szeretne-e maradni. Olyan tényezők csábítják vissza New Yorkba, mint például a város dinamizmusa vagy a gyermekei iskolája. A döntéstől függetlenül az irodáját meghagyja New Yorkban, mivel a legtöbb családos alkalmazott nem akar Floridába költözni. Azok a szülők, akik mégis a déli állam mellett döntenek, könnyen találhatják olyan helyzetben magukat, hogy nem tudják hova beíratni gyerekeiket.

Az egyik helyi magániskolába, a Palm Beach Day Academybe, 22 százalékkal nőtt a jelentkezők száma az elmúlt 18 hónapban, annak ellenére, hogy már előtte is sokan kerültek várólistára. A többi magániskolánál is ez a helyzet, szinte mindegyik teljes vagy közel teljes kapacitással működik. Eközben a New York-i elit magániskolák köszönik szépen jól vannak. Állításuk szerint náluk is ugrás figyelhető meg a jelentkezők számában és kevesen hagyják ott őket Floridáért.

Továbbra is New York a nyerő

Annak ellenére, hogy Amerika első bankja és tőzsdéje is Philadelphiában épült, a pénzügyi dominanciája nem volt hosszúéletű. New York ideális földrajzi helyzetének köszönhetően hamar saját oldalára billentette a mérleget. Amellett, hogy elhelyezkedése kiváló volt egy kereskedelmi központ kialakítására, a 19. században sok bevándorló is itt telepedett le. Az érkező bevándorlók pedig sokkal innovatívabbak és kockázatvállalóbbak voltak az átlagnál, ami nagyban fellendítette a New Yorki-i tőzsde kereskedelmét is. Kihasználva ezeket az előnyöket a város hamar átvette a világ pénzügyi köszpontjának szerepét, amit a mai napig is tart.

Az évszázadok alatt természetesen sokat változtak a körülmények és talán már kevésbé számít a város földrajzi elhelyezkedése, illetve a tőzsde se építhet már a bevándorlók kockázatvállalási hajlandóságára. Viszont az eköré kialakult kultúra és infrastruktúra tette lehetővé, hogy a mai napig megőrizhesse pozícióját, mint a világ pénzügyi fővárosa.

Egy frissen diplomázott pénzügyes hallgató sem valószínű, hogy Miamiban vagy Nashvilleben képzeli el a karrierjét, hanem inkább a Wall Streetre vágyik és egy baráti társaságban is New York lesz az első gondolat, ha témaként feljön a tőzsde. New York neve mára egybeforrt a pénzügyi szektorral, amivel Florida egyszerűen nem tudja felvenni a versenyt. Egy biztos, sokkal többre lesz szükség a kedvező adóknál, ha magukhoz szeretnék csábítani a pénzügyi világ krémjét. Ehhez pedig megkéne változnia az emberekben a városról kialakult képnek is, amit egyáltalán nem lenne egyszerű kivitelezni. Éppen emiatt valószínű, hogy New York pénzügyi főváros titulusa még nagyon sokáig nem lesz veszélyeztetve.

2021.09.15. - Győri Benedek

(Címlapkép:Egy New York-i rendszámos autó, ami a Palm Beach Day Academy előtt parkol. Forrás: Bloomberg)

Források:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-10/wall-street-a-listers-fled-to-florida-many-are-eyeing-a-return

https://www.investopedia.com/articles/investing/022516/how-new-york-became-center-american-finance.asp

https://www.wsj.com/articles/low-taxes-and-high-temperatures-lure-finance-firms-to-miami-11609851600?mod=article_inline

https://www.wsj.com/articles/wall-street-moves-to-florida-nyc-real-estate-11614020268?mod=article_inline

https://www.wsj.com/articles/covid-19-new-york-real-estate-11597939146?mod=article_inline

https://ibo.nyc.ny.us/fiscalhistory.html

 A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr2816687090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása