Akik még a techcégeket is felülteljesítették a pandémia alatt
2021. július 25. írta: Budapest Investment Club

Akik még a techcégeket is felülteljesítették a pandémia alatt

temetes.jpgA növekvő lélekszám és ezzel együtt az öregedő társadalmak problémák egész sorát jelentik mind az államok, mind az egyének számára. Van azonban néhány iparág, amelyek számára mindez a stabil, hosszú távú növekedés biztosítéka. Ezek egyike a temetkezési üzletág. Nem véletlen, hogy ezen cégek részvényei már az elmúlt évtized második felében is kiugróan jól teljesítettek. A koronavírus azonban még erre is rátett egy lapáttal.

 ,,Az életben két dolog biztos, a halál és az adók”- Benjamin Franklin 

 

Napjainkban Földünk egyik súlyos problémája, a túlnépesedés szinte már közhelynek számít. Az ENSZ becslései szerint több mint 7,8 milliárd ember él jelenleg a bolygónkon és évente nagyjából 1,1 százalékkal nő ez a szám. A túlnépesedés mellett a másik aggasztó demográfiai folyamat a világban a társadalmak elöregedése. Ez jelenleg a fejlett országokat érinti elsősorban, ellentétben a túlnépesedéssel, melyért jellemzően a szegényebb országok a felelősek. Az elmaradottabb térségek fejlődésével azonban, az öregedő társadalom problémája általánossá válhat hosszabb távon. Ezek a demográfiai folyamatok komoly kockázatot jelentenek a globális gazdaság egészére és a ma ismert jóléti társadalmak berendezkedésére egyaránt.

Ennek ellenére nem mindenki számára ennyire borús a jövő. A növekvő népesség, illetve annak elöregedése szükségszerűen a halálozások számának emelkedéséhez fog vezetni, ez pedig a biztos bevételgyarapodást jelenti a temetkezési vállalatok számára. Az Our World in Data várakozásai szerint az évszázad végére az éves halálozás mértéke a mostani duplájára emelkedhet.

Éves halálozások száma a Föld népességének egészére vetítve, Forrás: Our World in Data

A temetkezési üzletág kimondottan stabilnak számít, mivel nem függ a gazdasági ciklusoktól. Egy gazdasági válság idején ugyanúgy távoznak el emberek az élők soraiból, mint a boldog békeidőkben. Sőt, bizonyos exogén sokkok, melyek más szektorok számára negatívan hatnak, például a háborúk vagy a pandémiák, kifejezetten jövedelmezők lehetnek a szektor számára. Alapvetően alacsony volatilitás és stabil profitabilitás jellemzi a temetkezési vállalatokat, ami elsősorban a konzervatívabb befektetők számára lehet csábító. A koronavírus azonban objektíven is izgalmas befektetési célpontokká tette őket.

AMIKOR AZ EMBEREK ÉLETE VÉGET ÉR, AZ Ő ÜZLETÜK BEINDUL

Az utóbbi években nagyjából átlagosan 58 millió ember veszítette életét egy évben. Ehhez adódik hozzá a koronavírusban elhunytak száma, ami meghaladja a 4 millió főt. Továbbá a koronavírus miatt túlterhelt egészségügyi szolgáltatásokból kimaradók, akik a megfelelő egészségügyi ellátás hiányában vesztették életüket. Összegezve tehát egy átlagos évhez képest legalább 5-10 százalékkal nőtt a halottak száma világszerte tavaly tavasz óta. Ráadásul vannak országok, amelyeket különösen érzékenyen érintett a világjárvány. Ilyen például az Amerikai Egyesült Államok, ahol a legtöbb ember vesztette életét a vírus miatt. Nézzük is meg hogyan teljesítettek a legnagyobb amerikai temetkezési cégek az utóbbi időben.

Services Corporation International a piac egyik vezető vállalata. A társaság temetőket és krematóriumokat működtet, továbbá temetési és hamvasztási szolgáltatásokat is nyújt világszerte. A szolgáltatásainak ára meghaladja az átlagos piaci szintet, ami eltántoríthatná a fogyasztókat. Mivel azonban a vállalatfelvásárlásoknak köszönhetően folyamatosan növelni tudta piaci részesedését és ily módon a bevételeit is.

A Services Corporation International (SCI) árfolyama 2020 elejétől napjainkig, Forrás: TradingView

Az ábra alján jól látható, hogy 2020 őszétől az árbevétele dinamikus növekedésnek indult. Ennek hátterében valószínűsíthetően a koronavírusban elhunytak számának gyors növekedése állhat. Továbbá a vállalat részvényeinek árfolyama stabilan, trendszerűen emelkedett, a megszokott alacsonyabb volatilitás mellett.

Másik jelentős iparági szereplő a Carriage Services, amely elsősorban az USA-ban tevékenykedik. A társaság temetésekkel és hamvasztásokkal kapcsolatos szolgáltatásokat, valamint termékeket, például temetkezési boltozatokat és emlékműveket kínál.

A Carriage Services Inc. (CSV) árfolyama a koronavírus globális világjárvánnyá nyilvánításától napjainkig, Forrás: TradingView

A Carrige Services részvény árfolyama 2013 és 2019 között a 15-25 dolláros sávban mozgott. A koronavírus valóságos megváltás volt a cég számára. Árfolyama szárnyalni kezdett az utóbbi egy évben és még a technológia papírokat tömörítő, ezáltal kiemelkedően jól teljesítő NASDAQ 100 tőzsde indexet is bőven felülteljesítette.

A Matthews International Corporation a koporsóágyártás egyik top cége. Termékei között szerepelnek öntött bronz emlékművek, mauzóleumok, gránit emlékművek is. Bevételeinek 70 százaléka Észak-Amerikából, további 25 százalék Európából, tehát a koronavírus által talán két leginkább érintett kontinensről származik.

A Matthews International Corporation (MATW) árfolyama az elmúlt öt évben, Forrás: TradingView

A cég a temetkezési üzletágban talán feketebárányként említhető, mivel a koronavírust megelőző években kifejezetten rosszul teljesítettek a részvényei. Négy év folyamatos esést követően a világjárvány meghozta az áttörést és rögtön 140 százalékot emelkedett a papírjainak árfolyama az utóbbi időben. Ez évesített szintre hozva a 183 százalékot is meghaladó hozamot jelentene. Valamint a vállalat több mint 2 százalékos osztalékot fizet a 2020-as év után, ami meghaladja az S&P 500 indexbe tartozó részvények átlagos 1,27 százalékos osztalékhozamát.

MI VÁRHATÓ A KORONAVÍRUS UTÁN?

A vállalatok gyorsjelentései folyamatos pozitív meglepetésekkel szolgálnak, ami fentarthatja a pozitív trendeket rövid távon. Azonban a koranvírus után sem kell félteni őket, hosszú távon a vírustól függetlenül is stabil növekedési kilátásokkal rendelkeznek a temetkezési szektor vállalatai. Ennek hátterében elsősorban a számukra kedvező demográfia folyamatok, illetve az alacsony kockázatok állnak. Ráadásul egészségügyi szakemberek és hálózatkutatók is egyetértenek abban, hogy a következő évtizedekben sűrűbben várhatóak világjárványok, a növekvő globalizáció miatt. Így vélhetően a szektor hosszú távon jövedelmező lehet, azonban az egyedi részvény kiválasztásnak fontos szerepe lesz a szektorba való befektetési döntés meghozatala során.

2021.07.25 - Békési Ádám

 

 

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr516637446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása