Emelkedő kávéárak nyomában
2021. október 19. írta: Budapest Investment Club

Emelkedő kávéárak nyomában

Vannak, akik az élénkítő hatása miatt fogyasztják, míg mások csak az íze miatt. Sokak napi rituáléjának szerves részét képezi, de kiváló kísérőként szolgál baráti találkozások során is. Hallgatók tömegeinek nyújt segítséget vizsgaidőszakok során, mérsékelt fogyasztását pedig számos jótékony hatással azonosítják. Legyen az ember akár az arabica vagy a robusta fajtát kedvelő, az áruk meredeken emelkedik, ami hamarosan akár a háztartásokra is kifejtheti hatását.

7 éves csúcsra tört az arabica

A koronavírusjárvány okozta lezárások, majd a korlátozások feloldásával hirtelen megugró kereslet jelentős mértékű ellátási lánc akadozást okozott a kávétermesztésben érintett országok esetében is. A járvány visszafogása érdekében hozott korlátozások következtében egyre súlyosbodó konténerválság és a megnövekedett tengeri szállítás költségeinek köszönhetően meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek a vezető, kávébabültetvényüket főként exportra termesztő országok.

Azonban, ha mindez még nem lett volna elég a kávé árának növekedési pályára való állításához, akkor Brazíliában az egész éves szárazság és a július végi fagy hatására károsult kávébab ültetvények következtében az árfolyam valósággal kilőtt, 60 százalékot emelkedve, 7 éves csúcsra repítve az arab kávé árát.

A világ arabica kávé árának alakulása (piros ellipszissel a július végi brazil fagy); Forrás: Bloomberg

Brazília kiemelkedő helyet foglal el a kávébabtermesztő országok között. A világ legnagyobb arabica- és második legnagyobb robusta kávé termesztőjeként – Vietnam után – a világ teljes kávétermesztés közel 40 százalékáért felel. Ez a szám még nagyobb az arab kávé esetében: közel 49 százalékát adja a világ teljes arabica kávé készleteinek.

 A legnagyobb kávétermesztő országok által termelt mennyiség megoszlása a világon 2020/2021-ben 60kg-os zsákokban megadva (ezer darab); Forrás: United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service (Saját szerkesztés)

Robusta mint alternatíva

Az arab kávéfajta iránt hirtelen megugró kereslet, a kedvezőtlen időjárás, majd a hirtelen fagy következtében végbemenő áremelkedés hatására hiánytól való félelem alakult ki a piacon. Ennek okán a piaci szereplők a magasabb koffeintartalommal rendelkező, keserűbb és olcsóbb robusta kávéfajta felé vették az irányt. Az instant kávék alapjául szolgáló és a „blend” kávék szerves részét képző kávéfajta négyéves csúcsára tört, így arab társához hasonlóan idén ő is már közel 60 százalékos emelkedést tudhat háta mögött.

Robusta kávé árának alakulása dollárban (piros ellipszisben a brazil fagy); Forrás: Bloomberg

Az emelkedés azonban nem torpant meg, logisztikai problémák továbbra is fűtik a piacot. A világ legnagyobb kávétermesztő országaiban terjedő vírusvariánsok elleni küzdelem érdekében hozott korlátozások (Vietnám) és az ennek okán kialakuló munkaerőhiány és kikötői torlódások tovább nehezítették a követelések időre való teljesítését.

Az egész világ érintett

Amíg a világ két legnagyobb kávéimportőre, az Európai Unió és az USA, a teljes exportra szánt mennyiség közel 62 százalékát lefedi, addig az EU által importált mennyiség közel megegyezik Brazília éves arab kávébab termésével.

Egyes országok által importált kávébab mennyiség 2020/2021-ben 60kg-os zsákokban megadva (ezer darab); Forrás: United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service (Saját szerkesztés)

Míg az import oldalról az EU és az USA tölt be jelentős szerepet, addig a két kávénagyhatalom, Brazília és Vietnám együtt a teljes exportra szánt kávébabmennyiség 53 százalékát teszi ki.

Egyes országok által exportált kávébab mennyiség 2020/2021 60kg-os zsákokban megadva (ezer darab); Forrás: United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service (Saját szerkesztés)

A korlátozások feloldásával, a konténerek iránt hirtelen megugró kereslet igencsak limitált kínálati lehetőségekkel párosult. A létrejövő egyensúlytalanság, illetve a főként nyugati országok által megfizetett prémium az árucikkek folyamatos utánpótlásának biztosítása érdekében, szeptemberben történelmi csúcsára repítette a világ konténeres fuvardíjának követésére szolgáló WCIDCOMP indexet. A szállítási költségek és konténerárak ugrásszerű emelkedése az ázsiai régióból a világ többi része felé – különösképpen az Ázsia-Európa útvonalakon – nagy mértékben hozzájárult az árucikkek, köztük a kávébab árának emelkedéséhez is. Vietnám – legnagyobb robusta termesztőként – az éves teljes kávébab termésének csaknem 80 százalékát exportálja, mellyel így is mintegy 19 százalékos szeletet hasít a világ teljes exportra szánt kávébab termésének tortájából. Mindezek fényében az ország kereskedelmi csomópontjaként fémjelzett Ho Chi Mihn városában nemrégiben feloldott korlátozások jelentős szerepet játszhattak számos mezőgazdasági termék, így a kávébab árának – különösképpen a robusta fajta – emelkedésében is.

A világ konténeres fuvardíjának változása (dollár/40 FT konténerekben megadva), WCIDCOMP index; Forrás: Bloomberg

Mi várható?

Az árucikket befolyásoló tényezők komplexitásából adódóan nem olyan egyszerű választ adni erre a kérdésre. A termék mezőgazdasági jellegéből adódóan nem elhanyagolhatóak a környezeti hatások. A brazíliai aszályos időszak és a július végi fagy jelentős kárt okozott a kávébabültetvényekben. Az extrém időjárás okozta sérülések kiheverése akár évekbe is telhet. Ugyanakkor pedig számolnunk kell a jelenleg is fennálló, világjárvány okozta szállítmányozási nehézségekkel is, mint például a kikötői korlátozások, lezárások, konténerválság, munkaerőhiány és mindezek eredményeként szolgáló akadozó ellátási lánc, illetve szállítási költségek növekedése. Elemzői várakozások szerint, a 2021/22-es évre várható kereslet nagysága aligha lesz képes találkozni a vele szembeállított, kínálati oldalon fellelhető várakozásokkal.

Egybehangzó vélekedések szerint, amint Brazília termelésének nagysága visszatér a normális kerékvágásba, és a konténerhiány is leküzdésre kerül a világjárványból való kilábalással egyidőben, a kávé árában is jelentős csökkenés lesz majd érzékelhető. Az viszont jelenleg is vita tárgyát képezi, hogy a határidős piacokon végbemenő áremelkedés majd miként mutatkozik meg a kedvenc kávézóinkban, illetve az áruházak polcain.

2021.10.19.- Hodosi Márk

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr1416727652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása