ESG BUMM – Kirobbanó formában amerika
2021. május 15. írta: Budapest Investment Club

ESG BUMM – Kirobbanó formában amerika

05_13_-double-exposure-businessman-in-suit-with-big-tree-with-bright-sunlight.jpg

A cikk eredetileg az Alapblogon jelent meg május 13-án.

Természeti katasztrófák, aggasztó társadalmi egyenlőtlenségek, megkérdőjelezhető vállalati transzparencia és végtelen vágy a tenni akarásért. Többek között ezek lehetnek azon fő – az elképesztő mértékű információáramlás hálójában – a befektetőket morálisan is befolyásoló tényezők szerte a világon, melyek együttes hatásukat kifejtve terelik a piaci szereplőket az ESG alapok világába.

Európa a világ tetején

A tavalyi év során a fenntarthatóság címkéjével ellátott alapokat kellően megmozgatták a befektetők. Ezzel a negyedik negyedév végére soha nem látott magasságokba, 1652 milliárd dollárra emelve 4153 alap által kezelt vagyon nagyságát világszerte. Az ESG alapok piaca a tavaszi koronavírus okozta viszontagságos helyzettel is képes volt megbírkozni, sőt az év utolsó negyedében mutatta meg csak igazán az erejét. Amíg a tavalyi év nettó beáramlott tőke nagyságának 81,3 százalékát Európa, addig mindössze 14,3 százalékát adta csak Amerika. A maradék 4,4 százalékon a világ többi része osztozkodott.

 

ESG alapokban kezelt vagyon nagyságának változása világszerte; Forrás: Global Sustainable Fund Flows: Q4 2020 in Review

Európa hatalmas előnye minden fronton megfigyelhető. Vezető pozícióját nemcsak a kontinensen fellelhető alapok számában, de az újonnan beáramlott tőke és a kezelt vagyon tekintetében is megőrizte. Habár a kontinens nem összekeverendő a 27 tagország által alkotott gazdasági és politikai egyesüléssel, a sikerhez mégis nagyban hozzájárul az Európai Unió által a 2019 decemberében útjára indított Green Deal akcióterv, melynek keretében 2020 januárjában prezentált Green Deal Investment Plan és a Just Transition Mechanism-ban foglaltak segítségével kíván segítséget nyújtani tagállamai számára, hogy azok együtt képesek legyenek Európát az első klíma-semleges kontinenssé tenni 2050-re.

Here comes the boom!

A Morningstar legfrissebb kutatásainak eredményéből kiderül, hogy 2020-ban az amerikai piacon közel 400, a fenntarthatóság jegyével felvértezett nyíltvégű- és tőzsdén kereskedhető alapba mintegy 51,1 milliárd dollár áramlott. Ennek 40 százaléka, egészen pontosan 20,5 milliárd csak a negyedik negyedév folyamán, ezzel megdöntve a korábbi évek ESG alapokba áramlott tőke nagyságát éves és negyedéves szinten egyaránt.

ESG alapokba áramló tőke nagysága és az összes kezelt vagyon mértéke éves bontásban (USA) Forrás: Sustainable Funds U.S. Landscape Report

A feljebb már említett, Morningstar által nyilvántartott ESG alapok száma az elmúlt évtized során csaknem négyszereződött. Szemmel látható módon ezen befektetési termékek növekedéséhez a megnövekedett piaci kínálat is hozzájárult. 2020 végére rekordnagysággal, 90 újabb elérhető alappal gazdagodott a lista.

Tőzsdén kereskedett és nyíltvégű ESG alapok alakulása éves bontásban (USA) Forrás: Sustainable Funds U.S. Landscape Report

Mennyi az annyi?

A tavalyi év során kiemelt figyelmet kaptak a rekordmennyiségű új tőkét bevonzani képes ESG alapok.  De vajon a beáramló tőke nagysága miként volt képes hozzájárulni az alapok hozamának alakulásához?

Az S&P Global által közölt jelentés szerint, a koronavírus-járvány világjárvánnyá minősítését követően, egy teljes éven át vizsgált 26 tőzsdén kereskedett ESG alap több mint 250 millió dollár kezelt vagyonnal, 6 alap kivételével felülteljesítette az S&P 500-at. Míg egy esetében az S&P 500 indexszel megegyező hozam került elérésre.

ESG alapok (USA) és az S&P 500 piaci teljesítménye százalékos formában 2020. március 5. és 2021. március 5-e között. Forrás: Spglobal.com

Árnyaltabb a kép

A tavalyi év egyértelmű győztesei hozamok tekintetében a magukat tech szektorban képviselő vállalatok voltak. Így joggal merülhet fel a kérdés, hogy egyes alapok kiemelkedő teljesítményéhez miként járulhatott hozzá az elektromos autózással, vagy megújuló energiával foglalkozó vállalatok piaci szereplése a 2020-as év folyamán.

A vizsgált alapok döntő többségében a tech szektor jelentős súlya figyelhető meg. Így igaz ez a dobogó első fokát elfoglaló Parnassus Endeavour Fund (PARWX) alapra is. Az ebben megtalálható eszközök 38 százalékát IT, míg 22 százalékát a pénzügyi szektorban fellelhető vállalatok teszik ki. Ez jelentős különbség a benchmark-ként szolgáló S&P 500-hoz képest, melyben mindössze 27 és 11 százalékban vannak jelen az említett szektorok. Ugyanakkor az is beszédes, hogy az említett alapban a 10 legnagyobb mértékben birtokolt vállalatból 5 a technológiai szektorban tevékenykedik.

A tavalyi év utolsó negyedévében, a nagy tech részvények további szárnyalásának következtében jól látható módon az alap felfelé kitörve élesen elvált az S&P 500 indextől.

Parnassus Endeavour Fund PARWX és az S&P500 alakulása 2020-tól; Forrás: Bloomberg

Joe Biden,a láncra vert fenntarthatóság felszabadítója

Habár fenntartható befektetések terén a dobogó első helyét Európa foglalja el, az Amerikai Egyesült Államok még januárban felesküdött 46. elnökére árgus szemek szegeződnek. Ugyanis a 2020-as évben befektetők által feltüzelt ESG befektetések piacát az elnök további intézkedései lendíthetik tovább. A Biden adminisztráció kiemelt célja a klímaváltozás elleni küzdelem mellett a fenntarthatóság népszerűségének növelése a befektetések területén, mely várhatóan laissez-faire felfogás keretében valósulhat meg.

A Trump elnöksége alatt hozott számos visszatartó erővel rendelkező intézkedés visszavonására kerülhet sor, ezzel szabad utat engedve többek között a korábban oldalvonalra helyezett ESG mutatóik javítására vállalkozó alapok számára. Az egyik, a befektetők és befektetési alapok körében is nagy port kavaró Donald Trump elnöksége végén hozott intézkedés, a 401(k) nyugdíj megtakarítási számlát érintette kifejezetten hátrányosan, melynek értelmében az ezzel foglalkozó alapok arra lettek kényszerítve, hogy befektetési döntéseiket kizárólagosan pénzügyi, vagy gazdasági szempontok alapján hozzák meg. Az alapkezelő pénzügyi értékelésben foglalt bármely környezeti, társadalmi, vagy irányítási tényező (ESG) megléte különleges indoklás szükségességét vonhatta maga után még az alapvető részvényesi jogok gyakorlásához is. A tömeg hangját meghallva, a szabályozás átdolgozásának idejéig, annak ideiglenes felfüggesztését tette lehetővé a DOL (munkaügyi kormányhivatal).

A párizsi egyezménybe való visszalépés mellett számos más, a fenntarthatóságra pozitívan ható intézkedés látott már napvilágot. Többek között a már bejelentett 2 milliárd dolláros infrastrukturális és gazdaságújraépítő terv, melynek keretében a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem egyik kiemelt pontjaként 2035-ig tiszta elektromosság, míg 2050-ig pedig a zéró kibocsátás elérése a cél az államokban.

Az égig érő zöldpaszuly

A tavaszi koronavírus-járvány okozta piaci szakadását követően, a demokrata elnökjelölt választási kampánya során bejelentett fő célkitűzések kifejezetten feltüzelték a zöld termékekben érdekelt befektetők kedélyeit. A tavalyi év azonban nem csak a technológiai óriásoknak kedvezett. A választások eredményei, majd a fenntarthatósággal és klímavédelemmel kapcsolatban tett további bejelentések kezdetben újabb erőt adtak a megújuló energiák piacának.

iShares Global Clean Energy ETF ICLN alakulása; Forrás: Bloomberg

Azonban a kifejezetten erős negyedik negyedévet gyenge évkezdés követte. Különösképpen igaz ez az iShares Global Clean Energy ETF ICLN alapra, mely a januári csúcs óta már több mint mínusz 30 százalékban is járt.

Joe Biden beiktatását követően az említett alap rövid idő alatt egy jelentős esésen ment át. A még egészen gyerekcipőben járó megújuló energiaszektor népszerűségének kirobbanó növekedése, illetve az alapokban fellelhető még fiatal és alacsony kapitalizációval rendelkező vállalatok nagyarányú koncentrációja magas volatilitással és komoly likviditási problémákkal párosult. A hype következtében túlfűtött vállalatokból álló alapok nagyarányú tőkebeáramlása a befektetők vállalatértékelésében negatívan csapódhatott le. Ezzel pedig egy lehetséges eladási hullámot generálva a szektor piacán.

Az aggasztó likviditási problémák orvoslása és a hozam/kockázat profilok kedvezőbbé tételének érdekében később az S&P Global Clean Energy Index indexkosarának szélesítésére és az azokat követő alapok portfoliójának újrasúlyozására került sor. Így az őt követő alapok likviditásának növelésével, várhatóan azok volatilitását is sikerült csökkenteni.

Aki lemarad, kimarad?

Még ha az ESG befektetési szemlélet főként a fenntarthatóság marketing-köntösébe csomagolt „greenwashing” kockázatból adódóan igencsak megosztja a közvéleményt, annak elképesztő módon növekvő népszerűsége – különösképpen a tavalyi év fényében – nehezen vitatható. Az elkövetkező években, a Biden adminisztráció várhatóan pénzügyi fenntarthatóság jegyében történő intézkedései okán létrejövő hátszél és elképesztő mértékeket öltő nagyvállalati innováció a fenntartható befektetések népszerűségének további növekedését idézheti elő.

2021.05.14 - Hodosi Márk

 

 

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr8616561110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása