Pump&dump a kriptopiacon
2021. október 05. írta: Budapest Investment Club

Pump&dump a kriptopiacon

Az igen volatilis kriptopiac, az eddigi legnagyobb növekedésen ment át az elmúlt évben. Rengeteg a mozgás és lehetőség ezen a piacon.

Az egyik műfaj, ami elterjedt ebben a környezetben, az úgynevezett pump and dump. A stratégia, ugyan hosszú múlttal rendelkezik és a hagyományos piacokon illegális cselekmény, de ilyen formában, minőségben és mennyiségben még sose volt jelen a történelemben. Ennek többek közt a fő oka, a kriptopiacot övező jogi szürke zóna, ahol a szabályozás és felelős szerv hiánya miatt az ilyen események szervezése után, még ha nem is teljes mértékben legálisak, mindeddig semmilyen megtorlás vagy büntetés nem ért senkit.

A cikk a pump and dump világát igyekszik bemutatni, először általánosan, majd a kriptopiacra specializálva. Hogyan keletkezett, hogyan működik és mégis mi fán terem?

A pump and dump definíciója

A pump and dump séma egyfajta értékpapír csalás, amiben mesterségesen feltolják egy értékpapír árát (pump) hamis, félrevezető vagy túlzó állításokat terjesztve. A szervezők az ár növekedésből tudnak profitot szerezni, azzal, hogy az árfolyam feltornászása előtt olcsón megvásárolják a részvényt, majd egy magasabb árfolyamon eladják (dump).

Egy pump and dump lépésről lépésre

Nulladik lépésként szükséges egy közönség, ami napjainkban általában egy közösségi média oldal követőtábora, de más is megfelelhet, ahol sok befektetésre készen álló embert találunk egy helyen.

Ha ez megvan, akkor választani kell egy befektetési eszközt. Általában egy alacsony forgalmú kereskedési eszközre esik a választás, mivel ezeken könnyen elérhető látványos árváltozás.

Az akciót megelőzően szépen lassan és észrevétlenül nagy mennyiségben elkezdik felvásárolni a szervezők a választott eszközt. Ha ez hirtelen történne, az feltűnő lenne az egyébként kis forgalmú értékpapíron és lebukást eredményezhetne.

Miután minden készen áll, jöhet a lényeg: elkezdik a közönségnek reklámozni az eszközt, így motiválják a vásárlását. Itt mindenféle morális és immorális marketing technikával lehet találkozni. Hazugságok és téves elemzések gyakran kísérik alátámasztásként az ajánlásokat.

Ha minden a terv szerint alakult, akkor az ár gyorsan kilő az egekbe. Előfordulhat, hogy több hullámot is generál, ahogy a később csatlakozók a FOMO (fear of missing out) miatt szintén részt akarnak venni a nagy nyereségben.

Végül, ha elfogyott az eszköz körül kialakult hype, az eszköz iránti lelkesedés, akkor az árfolyam tetején, vagy legalábbis a csúcshoz minél közelebb megszabadulnak az előre felvásárolt, nagy mennyiségű eszköztől. A kiválasztott eszköz árfolyama szép lassan visszaesik a pump előtti, sőt, gyakran még alacsonyabb szintre.

Hogyan zajlanak ezek az események?

Az elsődleges platformja a pump and dump céljából szerveződő közösségeknek a fiatalok között nagy népszerűségnek örvendő Discord. A csevegő alkalmazás, a beépített funkcióival praktikussá és egyszerűvé teszi az ilyen események és közösségek szervezését. Érdemes megemlíteni egy másik népszerű platformot, a Telegramot, ahol nagyrészt hasonlóan zajlanak az események.

Privát üzenet Discordon, ami egy szerverhez való csatlakozásra buzdít

A legtöbb ilyen Discord csoport (szerver) multi-level marketinghez hasonlóan van felépítve, előnyt jelent, ha barátokat hívnak meg a résztvevők. Hamarabb megkapott információ, nyereményjátékokban való részvétel és hasonló ösztönzések járnak, az újonnan meghívott emberekért. Emiatt rengeteg kéretlen üzenetet és meghívást kap az ember, illetve folyamatosan mennek a hirdetések egymás szervereire.

A befolyásolni kívánt kriptovaluta kiválasztása pedig a szervezők (adminok) által szavazással vagy véletlenszerűen történik. Ez utóbbi biztonságot nyújt afelől, hogy senki nem vásárolt előre a kriptovalutából, azaz nem okozott úgynevezett prepumpot, vagyis idő előtti árfolyam emelkedést.

Tipikus Discord szerver, egy bot épp kihirdeti a pumpolt kriptovaluta nevét

Az alábbi diagrammon egy prepumptól mentes pumpot láthatunk. Ez onnan derül ki, hogy kereken 22:30-kor indul meg a volumen – vélhetően ekkorra volt meghirdetve az esemény – és előtte nem látunk mozgást.

A kezdeti érték 70 cent körül van. Ezután két hullámot láthatunk és a csúcs a második hullámon található, 7 dollár felett. Ez körülbelül tízszeres hozamot, azaz +1000 százalékot jelent annak, aki az elején be tudott szállni és a legtetején szállt ki.

Kucoin XAVAUSDT árfolyama; Forrás: Tradingview

Természetesen az nagyon ritka, hogy valaki pont az alján tud venni és a csúcson eladni, ezért általában a hozam mindig az optimális alatt van. Ne felejtsük el azt se, hogy a hozam akár negatív is lehet, hiszen egyáltalán nem könnyű jókor kiszállni. Ebben esetben például ahhoz, hogy túl sokáig maradjunk bent a pozícióban, elég volt mindösszesen másfél perc.

Szabad ezzel foglalkozni?

Ingyen ebéd nincs. Biztonságos befektetésnek semmiképpen sem nevezhető és a szerverek által ígért hozamoknak sem szabad hinni. Azonban ennek ellenére sok ember tud ezeken pénzt keresni, de csak ha a tűzhöz közel van és még úgy is rengeteg a szerencse faktor. Hiszen a házigazdák felé dől a mérleg nyelve és a résztvevők több, mint fele csak veszít az ügyleten. Továbbá etikai és morális kérdéseket is felvet a részvétel.

71% hozamú, 9 percig tartó pump diagrammja; Forrás: Tradingview

Eredmények, hozamok terén széles a spektrum. A pár százalékos pumpokat sikertelennek szokták tartani, de előfordulnak esetenként többszörözések is. 20 és 100 százalék közötti értéket szinte mindig elérik, de elég gyakran látni 1000 százalék körüli pumpokat is.

A részvételtől mindenkit óva intenék, azonban érdemes tisztában lenni a jelenséggel, hogy megérthessük ezeket az anomáliákat a kriptopiacon, ha szembe találnánk magunkat egy ilyennel. Jellegzetes ismertetőjelei a hirtelen volumen növekedés, az ár fel-le mozgása és az, hogy időben egy kerek dátumhoz közel történnek. (Általában egész után pár másodperccel.)

Pump and dump jövője

Ezeknek az eseményeknek a jövője kérdéses. Sok javaslat történt már a szabályozásra, azonban mivel a kriptovaluták mögött nincs hatályos szabályozó ország, nagyon nehéz egységes szabályokat és felelős szerveket létrehozni az ilyen ügyekért. Emiatt valószínűleg nem fognak ezek egyhamar eltűnni és akár évekig is velünk lehetnek.

Fontos megemlíteni, hogy ezeknek a szervezett eseményeknek a gyakorisága és mérete jelentősen függ a kriptopiac népszerűségétől az új generációs kis befektetők körében, ami körülbelül fél éve volt a csúcson és azóta kissé alábbhagyott.

2021.10.05.-Papp Bence  

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr1316708734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása