Három trófeától a csőd széléig – az FC Barcelona utóbbi hat éve
2021. november 30. írta: Budapest Investment Club

Három trófeától a csőd széléig – az FC Barcelona utóbbi hat éve

Az FC Barcelona stadionja, a Camp Nou. Forrás: FC Barcelona

Az FC Barcelona minden idők egyik legsikeresebb labdarúgócsapata, az európai klubok közül a Real Madrid és az AC Milan után a harmadik legtöbb kupát gyűjtötte be a nemzetközi sorozatokban. A 2014/15-ös szezonban a spanyol bajnokságot, a spanyol kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerték. Ismert név, remek játékosok, 120 évnyi történelem és kiváló utánpótlásnevelés – minden adott egy tartósan jó csapathoz. Hogy lett akkor mégis fizetésképtelen a katalán klub, és mi köze ennek az egésznek a kriptopiachoz?

Megkérdőjelezhető igazolások, csillagászati fizetések

A Barcelona 2014/15-ös szezonja igazi sikertörténet: a két legfontosabb spanyol és a legrangosabb európai trófeát is sikerült elhódítaniuk, a Messi-Neymar-Suarez támadótrió rekordnak számító 122 gólt lőtt a szezon során (melyet egy évvel később sikerült még kilenc góllal felülmúlniuk). Nagyjából ekkor kezdte meghozni azokat a döntéseket a klub vezetése, mely a jelenlegi helyzethez vezetett. Míg a 2014/15-ös szezonban a keret közel fele - huszonötből tizenkettő játékos - a Barça akadémiájáról jött, a 2019/20-as szezonban már csak öt saját nevelésű játékos volt a keret tagja. Időközben elhagyta a klubot a már említett Neymar is, akiért a Paris Saint-Germain átigazolási rekordnak számító 222 millió eurót, akkori árfolyamon számolva nagyjából 70 milliárd forintot fizetett. A Barcelona ennek ellenére többet költött az átigazolási szezonban, mint amennyi bevételhez jutott – ez a trend 2014 óta mindvégig jellemző volt, ahogy az alábbi diagramon is látható.

A Barcelona átigazolási költségei és bevételei. Saját készítés, forrás: Transfermarkt

Az elmúlt nyolc szezon során a katalán csapat 395 millió euróval költött többet új játékosok szerződtetésére, mint amennyi bevétele származott a játékoseladásokból – összehasonlításképp a rivális Real Madridnál csupán 80 millió euró a deficit. Neymar pótlása elsődleges feladattá vált, ám a pozícióra mind Kylian Mbappét, mind pedig Erling Haalandot alkalmatlannak találta a klub vezetése. Minden jel arra utal, hogy ez nem volt jó döntés, mivel mára toronymagasan ők a világ legértékesebb labdarúgói.

Helyettük a szintén fiatal francia tehetség, Ousmane Dembélé szerződtetésével próbálták betölteni az űrt, de közel sem ment minden a tervek szerint, ellenben rengeteg pénzbe került az akció. Dembélé játékjogát 135 millió euróért vették meg a katalánok, fizetése már az első évben is négyszerannyi volt, mint amennyit az előző klubjában keresett (három helyett tizenkétmillió euró), ám érkezése után két héttel lesérült, melyet mostanáig további tizenkét sérülés követett. Így a játékos a Barcelona azóta lejátszott 221 mérkőzéséből 99 alkalommal nem állt a csapat rendelkezésére, négy szezon alatt csupán 6914 percet töltött a pályán (összehasonlításképp a csapat egyik középpályása egy szezon alatt játszott 4500 percet), ez idő alatt 30 gólt szerezve. Ha csak a transzferköltséggel, a játékos fizetésével és piaci értékének csökkenésével számolunk, akkor Dembélére játékpercenként 10,7 millió forintot, gólonként pedig 2,5 milliárd forintot költött a klub. 

Dembélével egyszerre érkezett a csapatba 160 millió euróért Philippe Coutinho is. A brazil játékos előző klubjában, a Liverpoolban rendkívül jó teljesítményt nyújtott, ám a katalánokhoz nem tudott beilleszkedni, így egy évvel érkezése után kölcsönadták a Bayern Münchennek, akikkel a játékos megnyerte a Bajnokok Ligáját, a negyeddöntőben két gólt lőve a Barcelonának. További szépsége a történetnek, hogy a játékos leigazolásakor abban állapodott meg a két klub, hogy amennyiben Coutinho megnyeri a BL-t, a Barcelona további 5 millió eurót köteles megfizetni a Liverpoolnak, így tehát a katalánok újabb összeget fizettek Coutinhoért, hiszen többek között a Barcelonát is kiejtve megnyerte a trófeát a Bayern Münchennel. Coutinho annyira szeretett volna a német csapatnál maradni, hogy fizetése feléről is lemondott volna, ám végül visszakerült a katalánokhoz, ahol azóta is önmaga árnyéka, piaci értéke 3 év alatt százötvenről húszmillió euróra esett a Transfermarkt adatai alapján.

A 2019/20-as szezon elején a spanyol rivális Atletico Madridtól érkezett a világbajnok Antoine Griezmann, akiért a katalánok 120 millió eurót fizettek, mely példátlan összeg egy 25 év feletti játékos esetében. Griezmann szintén nem találta a helyét a csapatban, viszont a bére rendkívül magas volt (évi 35 millió euró), emiatt a katalánok két év után 10+40 millió euró ellenében visszaadták őt az Atletico Madridnak. Ez azt jelenti, hogy a játékos fizetését is figyelembe véve két év alatt nagyjából 150 millió eurót szórt el a klub.

Fontos kiemelni Lionel Messi szerepét is, akit huszonegy éve, tizenhárom éves korában karolt fel a Barcelona, neve azóta egybeforrt a klubbal. Az utóbbi tizenegy évben hétszer is ő nyerte el a világ legjobb játékosának megítélt Aranylabdát, a katalánoknál gyakorlatilag minden rekordot ő tart. 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett és összesen 34 trófeához segítette hozzá csapatát, érdemei tehát vitathatatlanok, és ezt a Barcelona egy csillagászati fizetéssel hálálta meg neki. 2021 elején kiszivárgott a játékos 2017-es szerződése, mely alapján négy év alatt összesen 555 millió euró, vagyis nagyjából 200 milliárd forint juttatást kapott az argentin ikon, mellyel ő lett a világ legjobban fizetett sportolója.

 

Barçagate

A csapat 2021 tavaszán azzal került rivaldafénybe, hogy a klub korábbi elnökét, az alig pár hónappal azelőtt bizalmatlansági indítvánnyal eltávolított Josep Maria Bartomeut és további két elnökségi tagot letartóztattak. A vád szerint az elnök fizetett egy I3 Ventures nevű cégnek, hogy a közösségimédia-oldalakon javítsák a róla alkotott képet, miközben lejáratják a klub jelenlegi és korábbi játékosait, köztük Lionel Messit – mindezt a megszokott piaci ár hatszorosáért.

A következő elnökség felkérésére a Deloitte átnézte a klub könyvelését, és arra jutottak, hogy a Barcelonához hasonló csapatok bértömege nagyjából feleakkora volt, mint a katalán együttesé. Csak a korábban említett négy játékosra (Messi, Dembélé, Coutinho és Griezmann) összesen 1,4 milliárd eurót költöttek a katalánok négy év alatt – ebből a pénzből az Atletico és a Real Madrid teljes keretét fel lehetne vásárolni a piaci értéket figyelembe véve.

A 2020/21-es szezonban csak a bérek a bevétel 108 százalékát tették ki, ami nem csupán gazdaságilag fenntarthatatlan, de a spanyol liga szabályaiba is beleütközik. Ezen szabályzás miatt kényszerült 2021 nyarán elhagyni a klubot Lionel Messi (ráadásul teljesen ingyen), ami nem csak a csapat teljesítményére gyakorol komoly hatást, de a Brand Finance számításai alapján 137 millió euróval csökkentette a Barcelona márkaértékét.

Kreatív könyvelés

Ahogy az alábbi diagramon is látható, a rendkívül és szükségtelenül magas költségek ellenére a Barcelona éves jelentései a 2018/19-es szezon végéig profitot mutattak, ám ez nem a kiadásokat felülmúló bevételeknek, hanem egy könyvelési trükknek tudható be.

 

Saját készítés. Forrás: Deloitte, FC Barcelona

A csapat ugyanis a játékoseladásokat azonnali bevételként könyvelte el, a játékosok megvásárlására kiadott pénz viszont meg sem jelenik az adott év eredménykimutatásában, helyette több éven át, a szerződés időtartama alatti értékcsökkenésként írják le. A 2017/18-as szezonban a klub 375 millió eurót költött játékosokra, míg 232 millió euró bevétele származott eladásokból, a nagyjából 140 millió eurós hiány helyett azonban 200 millió eurós profitot számoltak a transzferekből, majd egy kis táblázatban megjegyezték, hogy az új játékosok szerződtetése miatt a jövőbeni költségek összesen 290 millió euróval növekedtek.

Játékosok megvásárlása miatt felmerülő jövőbeli költségek.
Saját készítés, forrás: az FC Barcelona 2017/18-as éves beszámolója, 245. oldal

A végeredmény

A könyvelésben alkalmazott halogatás, a növekvő hitelállomány következtében három év alatt hatszorosára növekvő pénzügyi költségek (melyet a korábbi elnök a Közgyűlés engedélye nélkül, vagyis szabálytalanul hajtott végre) és a koronavírus miatti korlátozások együttesen kényszerítették térdre a katalán csapatot az utóbbi másfél-két évben. A Deloitte vizsgálata alapján a klub mérlegében 1031 millió eurónyi eszközre 1482 millió euró kötelezettség jut, ami azt jelenti, hogy a klub saját tőkéje mínusz 451 millió euró.

A klub igyekszik csökkenteni a kiadásait, főleg a fizetéseket illetően. Mind a távozó játékosok, mind pedig az újra tárgyalt szerződések csökkentik a klub terheit, ám ezzel együtt is komoly bajban van a csapat, ugyanis könnyen egy ördögi körbe kerülhetnek (vagy már kerültek is): A költségek csökkentése érdekében megválnak a legnagyobb fizetéssel rendelkező játékosaiktól, akik általában a legfontosabbak is, ezáltal csökken a bérköltség, de romlik a csapat teljesítménye, ami rossz hatással van a bevételekre is.

Ahogy alább két grafikonon is látható, egyértelmű összefüggés van a keret értéke, a csapat teljesítménye és a klub bevételei között, vagyis a bértömeg játékminőség kárára való csökkentése legfeljebb rövidtávú megoldásnak alkalmazható.

Az FC Barcelona bevételének és a keret értékének kapcsolata.
Saját készítés, forrás:
Deloitte, Transfermarkt

A Barcelona keretének piaci értéke, valamint a megnyert meccsek aránya szezonok szerinti bontásban.
Saját készítés, forrás: Transfermarkt

A folyamatosan romló teljesítmény mellett látható az is, hogy bár a Barcelona 2014/15 és 2020/21 között 395 millió euróval költött többet játékosokra, mint amennyi bevétele származott eladásokból, a keret értéke az időszak végére csupán 70 millió euróval nőtt, vagyis az elhibázott transzferek önmagában nagyjából 320 millió eurójába kerültek a katalánoknak, a bérek figyelembevétele nélkül.  

A Barcelona és a kriptopiac

A klub tehát rendkívül nehéz helyzetben van és nincs könnyű út kifelé. Az FC Barcelona ugyanis nagyjából 146 000 klubtag tulajdonában van egy éves tagdíj ellenében, tehát nincs egy konkrét tulajdonos, aki párszázmillió euróval megmenthetné a katalánokat. Ennek hiányában a gárda a szurkolókhoz fordult és a Socios.com-on keresztül Fan Token-eket bocsátott ki. Ezek a tokenek kriptovaluták, melyekkel a kriptotőzsdéken lehet kereskedni, birtokosaik pedig a klub számos döntésébe beleszólhatnak, például, hogy mi legyen a csapatkapitányi karszalagra írva, hogy nézzen ki a csapat meze, kik lépjenek pályára egy barátságos mérkőzésen, sőt, huszonkét szerencsés tokenbirtokos még egy-egy mérkőzést is játszhatott a Barcelona stadionjában.

A Barcelona (kék) és a Paris Saint-Germain (narancssárga) tokenjének árfolyamváltozása 2021.04.21. és 2021.11.07. között.
Saját szerkesztés, forrás:
Tradingview

A fenti ábrán látható, hogy a kibocsátás óta mind a Barcelona, mind a Paris Saint-Germain kriptovalutája rendkívül nagy mínuszban van, viszont figyelemre méltó a téglalappal jelölt rész, ugyanis ebben az időszakban derült ki, hogy Lionel Messi a Barcelona helyett a PSG-ben folytatja.  A hír hatására – némileg meglepő módon – a Barça-token ára gyakorlatilag nem változott, a párizsiaké viszont szárnyalni kezdett, és a kriptovaluta további népszerűsítésének érdekében a francia klub úgy döntött, hogy a játékos szerződési bónuszának egy részét tokenekben adja Messinek. Az árfolyamot látva nem biztos, hogy a játékos jó döntést hozott – az viszont biztos, hogy az FC Barcelona pénzügyi hanyagságát nehéz lesz felül-, vagyis inkább alulmúlni.

2021.11.30-Varga Bálint

 

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr9216769316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása