Apple Inc. - A márka amit nem kell bemutatni
2021. december 11. írta: Budapest Investment Club

Apple Inc. - A márka amit nem kell bemutatni

A picture containing nature, night sky

Description automatically generated

Forrás: 9to5mac.com

Az Apple Inc. nagyszerű befektetés volt szinte mindenki számára, aki vásárolt a múltban – és azok a befektetők, akik legalább 15 évig birtokolták a részvényt, rendkívül meggazdagodtak. 2016-ban még Warren Buffett is, aki köztudottan nagyon szkeptikus a technológiai cégekkel szemben, befektetett az Apple-be, és idővel tovább növelte részesedését. A Berkshire Hathaway, Buffett vállalata, jelenleg 887 millió részvényt birtokol.

A vállalat izgalommal és aggodalommal kezdi meg ünnepi értékesítéseit. A negyedik mindig is a legfontosabb értékesítési naptári negyedév volt számukra, különösen az iPhone-ok tekintetében. Az iPhone 12 piacra dobása az 5G-képesség fejlesztéseinek rohamát ösztönözte, mivel az Apple iPhone eladásai rekordmagasságot értek el a 21. üzleti évben (a szeptemberi naptári negyedévben zárult). Ezen túlmenően az iPhone 13 és a hozzá tartozó termékek, köztük a frissített MacBookok, AirPods és Apple Watch piacra dobása várhatóan további növekedést eredményez.

Q4-es teljesítmény

Az Apple bevételi adatai szeptemberi negyedéves csúcsteljesítményt értek el, de a teljesítménye csak nagyjából felelt meg az elemzői várakozásoknak, mivel az Apple Inc.-t visszafogta az alkatrészhiány, amely számos termék esetében hosszadalmas szállítási időkhöz vezetett.

 

  1. szeptember 25-én az Apple-nek 9 613 millió dollár rövid lejáratú és 109 106 millió dollár hosszú lejáratú kötelezettsége volt. A 63 090 millió dolláros teljes részvényesi tőkéhez képest ez 1,88-as D/E mutatót eredményez, vagyis közel kétszer annyi az adósság, mint a saját tőke, ami meglehetősen magasnak nevezhető. Ha azonban összehasonlítjuk a teljes kötelezettséget az Apple által évente generálható működési bevétellel (108 949 millió dollár), mindössze körülbelül egy évbe telne a teljes adósság visszafizetése. A vállalatnak azonban nem csak magas adósságszintje van – 34 940 millió dollár készpénzzel és készpénz-egyenértékessel, 27 699 millió dollár forgalomképes értékpapírral és 127 877 millió dollár hosszú lejáratú forgalomképes értékpapírral is rendelkezik. Valamint a teljes vagyon körülbelül 36 százaléka (351 002 millió dollár) nagyon likvid és "jó minősítésű" eszköz.

A negyedévben 83,4 milliárd dolláros bevételt és 20,6 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, valamint az egy részvényre jutó nyeresége 1,24 dollár volt. A bruttó fedezet a negyedévben 42,2 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 38,2 százalékkal. Valamint, az Apple részvényenként 0,22 dolláros negyedéves osztalékot is bejelentett, amelyet november 11-én fizetett ki a november 8.-i negyedéves rekord részvényeseknek.

A 365,8 milliárd dolláros árbevétellel és a 94,7 milliárd dolláros nettó bevétellel teljes üzleti évre vonatkozóan is megdöntötték a vállalati rekordokat.

Az Apple átlagos P/E rátája 17,67 volt az elmúlt tíz évben. Jelenleg 29,32-szeres árfolyam per egy részvényre jutó eredménnyel kereskedik a papírt, ami az eddigi egyik legmagasabb arányszám. Hasonló a helyzet a szabad cash-flow arányánál is. Jelenleg az Apple 26,90-szeres szabad cash flow-val kereskedik, míg a 10 éves átlag 15,36.

Apple Free Cash Flow és P/E ​​aránya. Forrás: seekingalpha.com

Ha megnézzük más vállalatok P/E rátáját, az Apple mutatója nem tűnik olyan szélsőségesnek, de azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a piac mennyire túlértékelt jelenleg. Valamint, az is feltételezhető a múltbeli növekedési rátákat figyelembe véve, hogy az összehasonlító mutatók nem reprezentálták az Apple növekedési potenciálját.

Az iPhone hatalma

Egy iPhone birtoklása mára divattá vált. Sok rangsorban (pl. interbrand) az Apple a világ legértékesebb márkája.

Lehet, hogy úgy tűnik a vállalat a közelmúltban az önvezető autós ambícióira és az Epic Games elleni folyamatos viszályra összpontosult, a befektetőknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy mi határozza meg az Apple részvényeinek értékelését. Az Apple iPhone szegmense a részvényei értékének több mint 40 százalékát adja. Ezért a sikeres ünnepi szezon kritikus fontosságú az Apple részvények piaci hangulatának javulásához. A piac magabiztosnak tűnik az ünnepi értékesítési kilátásaiban is, mivel az AAPL részvények látványosan talpra álltak az októberi mélypontról.

Az Apple Inc. árfolyamalakulása 2021-ben. Forrás: wsj.com

Figyelemre méltó az Apple sikere, ahogy diverzifikálta termékeit, ugyanis az iPhone a 2018-as pénzügyi évben a bevétel 62,8 százalékát tette ki, míg a 2021-re  52,5 százalékra csökkent. Azonban a lenti diagramokból könnyen kiolvasható az iPhone-szegmens jelentősége a bevételnövekedés szempontjából. Míg a 21-es pénzügyi évben a növekedés a vállalat minden szegmensében széles körű volt, az iPhone büszkélkedhetett még mindig a legjelentősebb, 39,3 százalékos éves szintű bevételnövekedéssel.

Apple bevételi szegmensek. Forrás: macrumors.com

Mindenki az Apple mellett

A Wedbush neves elemzője, Dan Ives is mérlegelt. Hangsúlyozta, hogy az Apple-nél a chiphiány ellenére is nagyon erős ünnepi szezon lesz. Hozzátette:

„Becsléseink szerint csak Kínában nagyjából 15 millió új iPhone 13 értékesítés várható a decemberi negyedévben, mely továbbra is az Apple fő bevételiforrása marad 2022-ben és azon túl is. A chipproblémák pedig véleményünk szerint átmeneti jellegűek.”

Ives azt is kifejtette, hogy a 975 milliós eladott mennyiségből körülbelül 250 millió iPhone-felhasználó három és fél éve nem váltott újabb iPhone-ra. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook pedig kiemelte, hogy nem lát jelentős chipellátási problémákat a processzorainál. Problémával néznek szembe azonban a nagy kereslet kielégítésével kapcsolatban, ami jól mutatja az Apple 5G frissítési ciklusában rejlő hatalmas lehetőségeket.

Emellett az eMarketer erős e-kereskedelmi eladásokat jósolt az Apple online csatornájára. Becslések szerint az ünnepi szezon eladásait főként a legújabb termékcsomagja, köztük az iPhone 13 fogja mozgatni. Az eMarketer kiemelte, hogy szerinte az Apple érte el a legerősebb bevételnövekedést az e-kereskedelmi kereskedők között ebben az ünnepi szezonban, éves szinten 36,9 százalékkal.

Az eddigi teljesítményük alapján az Apple egy újabb hangzatos sikerről számolhat majd be az FQ1'22-ben (2021. decemberi negyedév). Még ha voltak is váratlan késések, termékei - különösen az iPhone iránti kereslet - tartós. Ezentúl a vállalatnak továbbra is profitálnia kell az 5G egyre nagyobb térhódításából, és felfelé ívelő meglepetések várhatók.

2021.12.11-Zsemberi Anna

 

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr8916781052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása