Hogyan valósítsuk meg az álmainkat? A siker titka Elon Musktól.
2021. február 13. írta: Budapest Investment Club

Hogyan valósítsuk meg az álmainkat? A siker titka Elon Musktól.

kep1_3.png

Jelenleg a világ legvagyonosabb embereinek listáján a dobogós helyek egyikét elfoglaló egyéniség, az élő reinkarnációja Tony Stark-nak. Egyedi látásmódjával és ember feletti kitartásával igyekszik megváltoztatni a világot, hogy jobb életkörülményeket teremtsen a jövő nemzedékei számára. Még az üzleti szféra legnagyobb látnokai, mint például Steve Jobs és Henry Ford is csak egy iparágban tudtak hatalmas sikereket elérni. Azonban Elon Musk jelenleg is több piacvezető vállalat élén tevékenykedik, mint például a Tesla, amely az elektromos autózást helyezte egy teljesen új dimenzióba, vagy a SpaceX, amit az űrbéli lehetőségek kiaknázására hozott létre és amely az általános várakozásokkal ellentétben hatalmas sikereket ért el eddigi pályafutása során is. Azonban mindez csupán csak a jéghegy csúcsa.

„A kezdet mindig tiszta és izgalmas, aztán jönnek a hibák és kompromisszumok, így teremtjük a saját démonjainkat!” - Tony Stark

Elon Reeve Musk 1971. június 28-án született a Dél Afrikai Pretoria városában. Vállalkozói kedve és elképesztő tehetsége már korán megmutatkozott, 12 éves korában eladta a Blastar nevű videójátékát, amelyért 500 dollárt kapott. Azonban az iskolában már nem örvendett ekkora sikernek. Sokszor bántalmazták és megverték, ami miatt kevés időt töltött a korabeliekkel. Inkább az olvasáshoz fordult és már fiatalon is rengeteg sci-fit és egyéb könyvet olvasott melyek nagy hatással voltak rá. Ellentétben azonban a többi gyerekkel, akik szintén olvasták ezeket és elképzelték a hihetetlen fejlett eszközökkel és technológiával felruházott jövőbeni világot, ahol a jó és a gonosz küzd egymással, Musk ezeket a fantáziaképeket komolyan is vette és személyes küldetésének érezte, hogy biztosítsa az emberiség sorsát az univerzumban.

17 évesen úgy döntött, hogy Kanadába költözik ugyanis számos rokon élt az országban és egyetemi tanulmányi szempontból is jó ötletnek tűnt. Az egyetemen sokkal jobban kibontakozott, mint a gimnáziumi évek folyamán, és hamar kiderült, hogy a legjobbak közt is kiemelkedő a teljesítménye. Miután két évet töltött el az Ontariói Queen’s egyetemen, lehetősége adódott ösztöndíjasként átiratkoznia a Pennsylvaniára, ahol kettős diplomát szerzett fizikából és közgazdaságtanból.

Testvérével Kimbal Muskal alapították meg első közös vállalkozásukat a Zip2 nevű internetes vállalatot. Miután a cég problémákba ütközött Musk majdnem elvesztette mindenét, az irodában kényszerült lakni mert nem maradt pénze lakást bérelni. Azonban évek kemény munkája során sikerült felépíteni a céget és végül 1999-ben adták el a Compaq Computernek, aki felajánlotta, hogy megveszi a Zip2-t 307 millió dollárért. Ebből Musk 20 millió dollárt keresett, azonban amint aláírásra került a szerződés, Musk egyből ott is hagyta a céget és új projektbe kezdett. 

A PayPal-birodalom

A Zip2 eladása után egyből megalapította az X.com-ot, amellyel a pénzügyi szektor megreformálását tűzte ki szerény céljául. A hatalmas elköteleződését a cég iránt az is jelezte, hogy ugyan Musk már dotkom milliomos volt, az előző cégén keresett milliók nagy részét visszaforgatta a X.com-ba, ami a dotkom milliomosok körében egy teljesen szokatlan húzásnak bizonyult. A cég pályafutása alatt rengeteg új alkalmazottra és ügyfélre tett szert. Azonban 2000 elejére problémák merültek fel a vállalattal, aminek akkor még Musk volt a vezérigazgatója. Nézeteltérések alakultak ki az alapítók között, többek között a cég alapvető működési rendszeréről és Musk vezetői képességéről. Az Apple szülőatyjához hasonlóan Musk is hajlamos volt túlhajszolni az alkalmazottait és a kiégés határára taszítani őket.

"Mindannyian napi 20 órát dolgoztunk, ő pedig 23-at."- emlékezett vissza Julie Ankenbrandt.

Ezután következett a Szilícium-völgy hatalomátvételekben és puccsokban gazdag történetének egyik legsötétebb oldala. Musk háta mögött meggyőzték a vezetőséget, hogy váltsák le a vezérigazgatói posztjáról. 2001. júniusára Musk hatalma a vállalaton belül erősen megcsappant azonban továbbra is ő volt az egyik legnagyobb részvényese az akkoriban új névre keresztelt PayPal-nak. A dotkomlufi kipukkanása nehéz helyzetbe hozta a céget azonban az eBay 2002-ben ajánlatot tett a vállalat felvásárlására 1,5 milliárd dollárért. Musk ezen az üzleten végül 180 millió dollárt keresett, ezzel hivatalosan is belépve a nagypályás milliomosok közé.

A végtelenbe és tovább
kep2_3.png

Elon Musk bemutatja a SpaceX Dragon V2 űrhajót, forrás: CBS News

Muskot mindig is érdekelte az űr felfedezése és az általa kínált lehetőségek. Már a 2000-es évek fordulóján is komolyabban foglalkoztatták az űrkutatással kapcsolatos társulások, vállalkozások. Elköteleződését az is mutatta, hogy megalapította a Life to Mars Foundationt, amelynek gyűlésein kimagasló tehetségű szakemberek vettek részt. Így hát nem volt nehéz meggyőzni Muskot, hogy fektessen egy jövőbeni kutatási tevékenységbe, amely során növényt küldenének a Marsra és figyelnék a viselkedését. Musk 2001 októberében már úton volt Moszkvába, hogy vásároljon három ICBM rakétát az oroszoktól. Azonban, amit ott halott teljesen elkeserítette. 8 millió dollárt kértek egy darab rakétáért. Zseniális üzleti érzékével sem tudta meggyőzni az oroszokat, hogy olcsóbban adják el neki a rakétákat. Az üzlettársai, akik elkísérték az útra teljes kudarcként élték meg a tárgyalást és inkább örültek, hogy elhagyhatják az országot.

Azonban Musk nem adta fel, és még a többiek búslakodtak ő végzett néhány gyors számítást és mindent megváltoztató döntésre jutott.

Ha nem tudja megvásárolni az orosz rakétákat, hát megépíti magának sokkal olcsóbban. A felfedezés okozta lendülettől fűtve 2002-ben megalapította a Space Exploration Technologies-t, amely napjainkra iparágának vezető vállalata lett. Kezdetben adódtak nehézségek, viszont mindenre elszánt lelkes csapatával megoldották ezeket a problémákat. Musk mérhetetlen ütemben öntötte a millióit a cégbe, hogy életben tartsa azt, és az álmát arról, hogy az emberiség multiplanetárissá váljon.

Az elektromosság az úr

Musk másik nagy szenvedélye az űrutazáson kívül az elektromos autók voltak. Így hát, amikor megkeresték, hogy fektessen be egy kezdetleges fázisban lévő elektromos autókkal foglalkozó start-up-ba, nem habozott sokáig. A Tesla Motors-t Martin Eberhard és Marc Tarpenning alapította még 2003-ban. Az első terméke a 2006-ban bemutatott Tesla Roadster volt, amit a Lotus Cars segítségével fejlesztettek ki. Ez idő alatt Musk sem tétlenkedett. Rengeteg mérnököt szerzett meg a cégnek, akik feszített tempóban dolgoztak, rengeteget túlórázva.

„Mindnyájan a kimerültségig dolgoztunk” - idézte fel az egykori Tesla-szóvivő, David Vespremi

Emlelett még sok millió dollárt fektetett be, hogy a Tesla fennmaradjon és elkészülhessen az első termékével. Végül a Roadster elkészült és ugyan impozáns adatokkal rendelkezett a maga 248-280 lóerejével és a közel 400 kilométeres hatótávjával, azonban a piacot nem igazán forgatta fel. A Roadster legyártásával egy időben egy új termék körvonalai is kezdtek kirajzolódni. A Model S megszületőben volt, azonban még rengeteg akadályt kellett leküzdeni addig, hogy az álom megvalósulhasson. Olyan akadályokat is, amikre senki sem számított.

kep3_3.png

Tesla Model S, forrás: Autónavigátor

A válság

2007-ben leváltották Martin Eberhardot a Tesla vezérigazgatói székéből és a helyét Elon Musk vette át, aki már akkor is a Tesla legnagyobb részvényese volt. Azonban ebben az időben gyorsan gyűltek a fellegek Musk feje felett. Problémák voltak a SpaceX-nél, ugyanis a Falcon 1-es rakéta már három sikertelen indításon volt túl, és eredmények felmutatása nélkül nyelte el Musk millióit. Ezzel egy időben a Teslánál is gyártási nehézségek merültek fel a Roadster kapcsán. És akkor következett az, amire senki sem számított. A pénzügyi világválság berobbanásával rengeteg cég és ember ment tönkre és vesztette el mindenét. Ez a veszély fenyegette Musk vállalatait is. Átnézve a lehetőségeit Musk arra jutott, hogy gyakorlatilag 2 választása van. Vagy az egyik cégébe teszi a maradék vagyonát és ezzel biztosítja annak fentmaradását, vagy elosztja a megmaradt millióit a két cég között.

Musk az utóbbit választotta, de tudta, ha nem történik valami hatalmas változás akkor mindenét elveszti.

Azonban kitartása és hite végül meghozta az eredményt. 2008. szeptember 29-én a Falcon 1 sikeres indítást hajtott végre. Ennek köszönhetően a NASA megbízást adott 1,6 milliárd dollár értékben. Ezzel egyidőben Musknak sikerült további befektetőket szereznie a Tesla számára, ezzel pedig sikeresen életben tartotta mindkét vállalatát.

A diadalmenet

A gigászi megpróbáltatások után következett a jól megérdemelt siker. Mindkét vállalata saját iparágának vezetőjévé nőtte ki magát.

A SpaceX hatalmas sikereket ért el, többek között kifejlesztették a Falcon 9-es rakétájukat és a Dragon űrhajót, ami már többször is járt a nemzetközi űrállomáson és több körben vitt fel asztronautákat. Ezek mellett Musk dolgozik a Starlink nevű projekten is, amely keretében egy világméretű műholdas rendszert telepítenek, amely segítségével elérhetővé válik a globális internetszolgáltatás közel 4 milliárd ember számára, többek között olyanoknak is, akiknek erre eddig nem volt lehetőségük. Másik lenyűgöző terve az nem más, mint kolonizálni a Marsot. Azonban, hogy erre mikor kerülhet sor azt nehéz reálisan megbecsülni. Musk már számos időpontot kijelentett azonban az már bebizonyosodott az évek során, hogy Elon Musk egy teljesen másik időszámitást használ ugyanis általában mindig hamarabbra becsüli meg egy egy projekt elkészülését. Mindenesetre eddig is hatalmas tempóban dolgoztak a céljaik elérésében és valószínűleg továbbra is tartani fogják az ütemet. Az már egy másik kérdés, hogy mennyire hajszolja túl az alkalmazottait és hányan hagyják ott a céget a CEO munkamoráljának hatására.

A Tesla is hatalmas sikereket könyvelhetett el magának. Napjainkra a vállalat sikerei közé tartozik, hogy mára egy meglehetősen impozáns választékot kínálnak az elektromos autóikból. Azonban ezek a járművek egy teljesen új szintre helyezték nem csak az elektromos, de általánosságban az autózás fogalmát. A Tesla által gyártott autók már csak a teljesítmény szempontjából vizsgálva is lenyűgözőek és egyszerre félelmetesek is, mivel például a Model X, amely egy közel 2,5 tonnás SUV, 2,6 másodperc alatt gyorsul fel nulláról százra.

Természetesen a Tesla nem csak az iszonyatosan gyors autóiról híres napjainkban, hanem a tőzsdén mutatott teljesítményéről is. A részvény hatalmas sikernek örvend a befektetők körében is, a 2020-as évben egy rekord szintű szárnyalásnak lehettünk tanúi.
kep4_2.png

A Tesla árfolyamgrafikonja 2020. januárjától napjainkig, forrás: TradingView

Azonban ez a szárnyalás teszi egyszerre az egyik legmegosztóbb papírrá a piacon. Sokan úgy vélik, hogy a Tesla a huszonegyedik század következő nagy buborékja, ugyanis például az eladások meg sem közelítik a legnagyobb autógyártókat mégis a piaci kapitalizációja magasan a hagyományos autógyártó óriások felett jár. Mindenesetre ennek az impozáns emelkedésnek az egyik “mellékhatása” volt Musk vagyonának hatalmas, kimagasló gyarapodása. 2020 elején Musk vagyona “mindössze” 27 milliárd dollárt volt, egy évvel később ez a szám elérte a 185 milliárdot. A CNBC szerint ekkora növekedésre még nem volt példa a történelem során.

Ámokfutások

Elon Musk már megmutatta számunkra összetett személyiségének rejtett oldalait is különböző interjúk és podcastek során. Elképesztő ötleteket hajtott végre különböző cégei segítségével, mint például a Tesla és a Spacex együttműködés során amikor a Falcon Heavy rakétával egy első generációs Tesla Roadstert lőttek ki az űrbe a Mars felé. Az eseményt Musk még megfejelte azzal, hogy a hangszóróból a Life on Mars szólt és az autó kijelzőjén a Don’t Panic felirat szerepelt, amely egyértelmű utalás Musk egyik kedvenc Sci-fi regényére, a „Galaxis útikalauz stopposoknak”-ra.

Azonban kétségkívül a twitteres posztjai miatt vált talán az egyik legmegosztóbb üzletemberré, ugyanis már számos alkalommal posztolt ki olyat, ami után néhány perc múlva teljes zavar lépett fel egy részvény árában. Az egyik legérdekesebb a 2020 március 1-én twettelt üzenete volt, ami szerint túl magas a Tesla részvényára. A befektetők habozás nélkül reagáltak az üzenetre, ami 10% mínuszt jelentett az elektromosautó-gyártó árfolyamában. Már előfordult, hogy az SEC beperelte Muskot a tweetjei miatt ugyanis azok félrevezetőnek bizonyultak.

Ezek mellett a magánéletében is rengeteg problémával küzdött az évek során. Már számos alkalommal házasodott és vált el, kisebb nagyobb botrányok között. Ez részben a munkamoráljának is köszönhető, ugyanis Musk gyakorlatilag egész napját valamelyik cégénél tölti. Gyakorlatilag minden idejét a munkájának szenteli, amiével nagy áldozatokat hoz a magánéletében. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Elon Musk a Szilícium-völgy jelenleg talán legmegosztóbb személyiségei közé tartozhasson.

kep5_3.png

Látvány egy Tesla Roadsterből, Elon Musk módra, forrás: Business Insider

Ki volt előbb, Elon Musk vagy Tony Stark?

A képregényhős vasember már a vietnámi háború alatt megszületett jóval Elon Musk előtt azonban az általunk ismert Tony Starkhoz már jóval több köze van. A szuperhős megformálója, Robert Downey Jr., hogy ihletet merítsen a filmhez meglátogatta a forgatási helyszín közelében elhelyezkedő SpaceX főhadiszállást. Elon Musk személyesen vezette körbe a színészt a gyárban. Amit Downey ott látott az teljesen lenyűgözte. Azonnal szembe tűnő hasonlóságokat vett észre Elon Musk és Tony Stark személyisége között. Downey szerint mindketten olyanok, akik nem szalasztják el a kínálkozó lehetőségeket, továbbá Musk és Stark egyaránt olyasvalaki, aki “életcélként egy eszmét tűzött ki maga elé, amelynek egészen átadja magát”. Musk számos vonása azonosítható a képregényhőssel: milliárdos, feltaláló, sikeres üzletember, mindketten fontosnak tartják az emberiség sorsának biztosítását.

Ugyan, ha Elon Musk nem is egy szuperhős, aki fejlett páncélban repked és menti meg a világot, azonban mégis egyfajta mindennapi hős, aki folyamatosan azért dolgozik és küzd, hogy egy minél fényesebb és sikeresebb jövőt teremtsen az emberiség számára.

2021. 02. 12. - Nagy Benjámin

 

 

 

 

Címlapkép:  Elon Musk portré, forrás: Getty Images 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr1916425134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása