Houston, we have crypto!
2021. november 16. írta: Budapest Investment Club

Houston, we have crypto!

A bitcoin és társainak legutóbbi rallyja magával hozta az új pénzügyi világ egy fontos mérföldkövét. Egy houstoni alap a nyilvános nyugdíjalapok közül először vásárolt „fizikai” kriptovalutát, újabb jelet adva arról, hogy a nagy intézményi befektetők is hamarosan megérkezhetnek ezekre a piacokra. A tradicionálisan kockázatkerülő nyugdíjalapoktól ez a lépés egy új korszak kezdete lehet, mely alapjaiban rengetheti meg és szabhatja át a digitális pénzek piacát.

Az úttörők

A bitcoin (és mint első gyermek, vele együtt az egész kriptopiac) közel másfél évtizedes történelme során nagy részben a retail játszótere volt. A nagy intézményi befektetők sokáig elkerülték és körülbelül 4-5 éve kezdtek el beszállingózni az első igazi nagyhalak. Ők főleg valamilyen alapítványi befektetők vagy nyugdíjalapok voltak, de egytől egyig csak valamilyen származtatott terméken vagy ügyleten keresztül kerültek kapcsolatba a kriptovilággal.

Az első befektetők között volt a Yale alapítványa, mely a több, mint 30 milliárd dolláros kezelt vagyonával az Egyesült Államok második legnagyobb egyetemi alapítványa, közvetlen a Harvard mögött. A Yale 2018 őszén egy olyan újonnan létrehozott alap tőkeemelésébe szállt be, melynek fő profilja a korai szakaszban járó kriptovaluta és blokklánc alapú projektekbe való befektetés. A Yale-t egyébként a Harvard is követte bő félévvel később, amikor alapítványa egy digitális token kibocsátóba fektetett.

A legelső hírvivők között két nyugdíjalap foglalt helyet a virginiai Fairfax megyéből, melyek beálltak a huszonegyedik század egyik legnagyobb hype-hullámának lovasai sorába. 2019 elején a bitcoinba való beszállásra kifejezetten előnyös helyzet adódott a piacon, mivel 2018-ban 75 százalékot vesztett értékéből.

A bitcoin 2018-as esése. Forrás: TradingView

A két virginai alap a Yale-hez hasonlóan egy kripto és blokklánc tematikájú – de facto kockázati tőke elven működő – alapba fektetett, mely kis mértékben közvetlen kriptovaluta kitettséggel is rendelkezett. A Morgan Creek Digital szóban forgó alapját Anthony Pompliano vezette, aki 2019 elején azt nyilatkozta, hogy ha a kriptovilág hosszú távon fenn tud maradni, akkor rendkívül értékessé válhat és az okos befektetéseket (smart money) az aktuális árfolyam nem ingathatja meg, hanem a hosszútávú trendekre és potenciálokra koncentrál. Nos, ahogy az alsó charton látható Pompliano és vele együtt a két nyugdíjalap sem tévedett eddig a bitcoinnal és társaival kapcsolatban.

A bitcoin és az Ethereum értékének változása 2019-től. Forrás: Trading View

A Fairfax megyei nyugdíjalapoknak annyira megjött a kripto iránti étvágyuk, hogy meg sem álltak közel 7,2 milliárd dollárnyi befektetésig a Morgan Creeknél. Emellett pedig idén szeptemberben bejelentették, hogy további még direktebb kitettséget szeretnének szerezni a digitális valutákban. Az új befektetéseket a Parataxis Capitalnél eszközölnék, akik a Morgan Creek kockázati tőke jellegű befektetései helyett már magukba a kriptovalutákba és ezek derivatíváiba helyezik az ügyfelek megtakarított dollárjait. A virginiaiak fokozatosan tolják kifelé a határaikat, vagy legalábbis lazítanak rajtuk, azonban az outright coin kitettségtől még viszolyognak.

A kriptoőrület természetesen a Wall Streetet sem kerülte el és a világ vezető bankjai és alapkezelői közül többen is foglaltak maguknak egy-egy szeletet a kriptopiac méretes tortájából. A teljesség igénye nélkül néhány példát említve: a nagybankok közül a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is kínál az ügyfeleinek kriptohoz kötődő szolgáltatásokat. Soros György befektetési alapjának, a Soros Fund Management LLC-nek alelnöke, Dawn Fitzpatrick elmondása szerint az alapkezelő „tart néhány coint” és a „kripto mainstreammé vált”.

Az első bátrak

Amit Fairfax megyében nem mertek még meglépni, azt 2000 kilométerrel arrébb, a Mexikói-öböl partján a houstoni tűzoltók nyugdíj- és segélyalapjának vezetősége megtette: 25 millió dollár értékben vásároltak bitcoint és ethereumot. Ezzel az első olyan nyilvános alap lettek, akik közvetlenül birtokolnak valamilyen kriptovalutát.

Az alap befektetési igazgatója szerint a befektetés csak egy új kockázatkezelési eszköz számukra, mivel a véleményük szerint pozitív a várható hozama és viszonylag alacsony a korrelációja minden más eszközosztállyal.

A HFRRF (Houston Firefighters’ Relief and Retirement Fund) több mint 6600 aktív és nyugdíjaskorú tűzoltót számlál a „befektetői” között és összesen 5,5 milliárd dollár vagyonnal rendelkezik, melynek 9 százaléka az aktív tűzoltók fizetéséből származik az alap 2004-es indulása óta. Természetesen ekkora eszközérték mellett a kriptoba fektetett 25 millió dollár elenyésző nagyságú (mindössze az alap 0,45 százaléka), ennek a befektetésnek inkább szimbolikus jelentősége van.

Új időszámítás a kriptopiacon?

A nyilvános nyugdíjalapok és más intézményi befektetők megjelenése és piaci ereje a digitális coinok piacán olyan keresletnövekedést okozhat, mely alapjaiban rengetheti meg ezeknek a piacoknak az eddig ismert jellegzetességeit, struktúráját. Többek között csökkenhet a technikai szintek és egyéb elemzési eszközök hatékonysága, továbbá a kripto derivatívák (főleg határidős) piacain jelenlévő arbitrázs lehetőségek száma is jóval alacsonyabbá válhat. Röviden, a kriptopiacok a nagy intézményi befektetők megjelenésével egyre hatékonyabbá válhatnak.

Természetesen a teljesen új időszámítás eljöveteléhez nem elég a nagy intézmények belépése, szükség van még szabályozásokra, a bitcoint és társait övező spekulációs mánia alábbhagyására és még talán néhány csillag szerencsés együttállására is…

2021.11.15.-Kártyás Sebestyén

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr3816756886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása