Kékből vagy Pirosból keverjük a Zöldet?
2020. november 18. írta: Budapest Investment Club

Kékből vagy Pirosból keverjük a Zöldet?

judit2.jpg

 

Természetesen nem a hagyományos színpalettára, festékesbödönökre, illetve színkódokra értendő a kérdés, inkább, hogy az Amerikában folyó izgalmak milyen hatással bírnak az utóbbi évben különös népszerűségnek örvendő megújuló energia, vagy hétköznapi nevén, Zöld szektorra. Habár pár napot még várnunk kell a pontos végső számokhoz, ám érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a demokrata kormányváltás hogyan fog hatni a Föld megóvásáért tett intézkedésekre és ezáltal a teljes energia szektorra.
Megcáfolhatatlan az a kijelentés, hogy a CO2 kibocsátás központi szabályozása hatással lesz az egész életünkre és mindennapjainkra, érintve az energia szektort, az autó szektort, repülő szektort és ekkor még csak az átalakulásnak leginkább kitett szereplőket említettük. A komolyabb tőkepiaci szereplők már csak a trend meglovagolásának érdekében is igyekeztek minél környezettudatosabban működni, egy ESG ETF-be kerülni vagy beleírni a „Sustainable” jelzőt az évesbeszámolóba. 2020-ban különös népszerűségnek örvendtek az ESG ETF-ek, mintegy 54 milliárd dollár áramlott a fenntarthatóságot priorizáló befektetési alapokba csak a második negyedévben.

judit.jpg

Európai megújuló energia befektetési alapok teljesíménye negyedéves bontásban (Mrd EUR)
Forrás: Morningstar, 2020.Június

A központi közbelépés által kötelezővé tehető kibocsátási és átalakulási kvóták, a teljes előállítási láncot és ezzel a következő évek piaci szereplőinek életét megváltoztathatják. Egyrészt egy még viszonylag új és folyamatosan fejlődő szektor, a szélenergia törhet lassan, de egyre biztosabban előre, másrészt a jelenlegi piaci nagyszereplői nagy mértékű beruházásokba kényszerülhetnek a kibocsátás csökkentésének elérése érdekében.

Hogy ezt hogyan fogják elérni?

Európában már most az Uniós Green Deal tervek alapján támogatásokért és kedvezményes hitelekért, beruházási kedvezményekért folyamodhatnak a piaci szereplők, azonban az amerikai új elnök döntései és intézkedései erősen befolyásolhatják nem csupán Amerika, de Európa zöld átalakulásának jövőjét is.
Trump elsődleges céljai közé tartozott felszabadítani az autószektort és az energia szektort az Obama által kivetett externális költségek alól. A korábbi CPP (Clean Power Plan) helyettesítéseként bevezetett ACE (Affordable Clean Eneergy) célja, hogy a lehető legkevesebb szervezeti átalakítással érjék el a széndioxid kibocsátás csökkentését.
Felvethető a kérdés, hogy abban az esetben, ha nincs konkrét központi nyomás, a konkrét megújuló energia termelőkön kívül kiknek áll szándékában az azonnali terjeszkedésről, növekedésről való lemondás egy viszonylag lassú profitabilitású beruházás javára. Habár korunkban a társadalmi és a versenytársaktól való lemaradás félelme által helyezett nyomás már átalakulásra készteti az érintett szektorok nagyszereplőit, a verbális és regulációs központi támogatás hiánya miatt ezek a szereplők nem elegendőek a szignifikáns átalakuláshoz.
A Trump oldal jelentős részben az állam függetlenségének megőrzése miatt ellenezte a Biden és Obama féle átalakulást. A kritikusok attól tartanak, hogy a komoly átalakulás megterhelné a munkaerőpiacot, emelné az energia árakat és kiszolgáltatott helyzetbe helyezné az országot azzal, ha a palagázat és az olajat megpróbálná más energiaforrásokkal helyettesíteni. Amerika energia exportja először 2019-ben haladta meg az importot és a zöld energia felé való átalakulás által egy politikai pozíció vesztéstől tart a republikánus oldali szavazótábor.
A palagáz továbbá nem csupán, mint energiaforrás lett volna fontos a Trump kormánynak. Egyes államok fő megélhetési forrását, mint Pennsylvania, maga a palagáz kitermelés biztosítja, így egy demokrata elnökkel magának az államnak az ipari profilja alakulhatna át idővel. A vártakkal ellentétben Pennsylvaniában a szombati hivatalos adatok alapján Trump mégis vereséget szenvedett Bidennel szemben.
Ezzel ellentétben Biden már közel harminc éve a centrális módszerekkel történő környezetvédelmi átalakítások mellett áll. Intézkedései drasztikusságát mutatja, hogy redukálni akarja a további olajkutak kiépítését mind szárazföldi mind off-shore területeken.
A Demokrata Párt valószínűsíthetően a republikánus kormány alatti Környezetvédelmi ügynökséget, az EPA-t (Environmental Protection Agency) beperelve, akár a Legfelsőbb Bíróságot is bevonva akarná az új környezetvédelmi szabályokat sikerre vinni. Azonban nem kizárható, hogy ez hátráltatja magát a végső célt hiszen Trump korábban éppen, hogy korlátozni akarta az EPA hatáskörét. Továbbá a 2016-os választások alatti Obama féle intézkedések eltörlését látva valószínű, hogy a bíróság szimpatizál a Trump kormány érveivel.

Látható, hogy habár Trump sem zárkózott el hivatalosan teljes mértékben a környezetvédelem megóvásától, azonban határozott és kiépített intézkedések csupán a Biden kormánytól várhatóak.

A Trump kormány alatt a gazdasági korlátozások és központi kormányzati rendeletek további puhítása által a munkaerőpiac és az Egyesült Államok ipari és politikai pozíciójának megőrzése érdekében nem épített ki átalakítási rendelkezéseket sem az energiaszektor, sem a közlekedési ágazat részére. A Párizsi Klímaegyezménytől való elhatárolódással azonban nyíltan kifejezte egyet nem értését, az együttműködés elutasítását a világ más nagyhatalmai felé. Ezzel ellentétben egy Biden kormány meghozhatja azt a gazdasági átalakulást, amit Európa is tervez a Green Deal útján. Támogathatja a fosszilis energiahordozókról történő átállást a megújuló energia felé és átformálhatja a mai legnagyobb tőkepiaci szereplők működését és életét.
2020.11.09. – Bajza Judit Virág
A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr1916289614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása