Bitcoin a koronavírus idején
2020. november 23. írta: Budapest Investment Club

Bitcoin a koronavírus idején

126468740_128522248816320_26382983265849349_n.png

Mi történt idáig?

Az egyik legnépszerűbb kriptodeviza a Bitcoin, ami a befektetők számára igen sok fejtörést okoz és erősen megosztja a befektető társadalmat. Ismét kezd igen meglepő szintekre feljutni, amelyek a lassan 4 évvel ezelőtti Bitcoin hype óta váratnak magukra. A bitcoin árfolyama (BTC/USD) november 20.-án,     
18 699 dolláros napi csúcspontot ért el, ilyen szinteken 2017 végén mozgott utoljára az árfolyam, mikor beállította a máig is (de kitudja már meddig) fennálló 19 666 dolláros mindenkori csúcspontját. Bár onnan egy igen erős zuhanás következett, amely majdnem a 3000 dolláros támaszt is elérte.

kep1.png

A Bitcoin árának változása a dollár árfolyamához viszonyítva, forrás: TradingView

 

Talán az USA kormányára jellemző leginkább (legalábbis a globális gazdaságra ő gyakorolja ezzel a legnagyobb hatást) a koronavírus járvány okozta gazdasági vállság megoldása érdekében végzett „pénz nyomtatás” . A központi bank és a kormány igyekszik minél többet költeni, hogy ezzel próbálják kordában tartani a visszaesést. A következmény pedig világos: a dollár árfolyama egyre gyengébben szerepel más devizákhoz képest, méghozzá 4,17%-ot esett csak az idei évben.

Vajon tényleg megérte bitcoinba menekülni?

Sokan azt gondolhatják, hogy a vírus alatt a csordaszellemnek és az olyan cikkeknek mint például a: Bitcoin Is The New Gold: Study köszönhetően remekül szerepelt a Bitcoin a koronavírus első, nagy hullámában, mikor még váratlanul érte a bolygónkat ez a kór. A Bitcoin független a monetáris politikától, és hasonlóan az olyan árucikkekhez, mint az arany, mennyiségét bányászati ​​korlátok korlátozzák. Ennek alapján feltételezhetjük, hogy a Bitcoin biztonságos menedékként működik az S&P 500 számára a Covid-19 piaci visszaesés idején.

Ezzel ellentétben eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a Bitcoin volt a leghatékonyabb a kriptovaluták között a betegség kitörése előtt; a COVID-19 kitörése után azonban kevésbé hatékonynak bizonyult, mint az Ethereum. Ezenkívül az összes vizsgált kriptovaluta jobban szerepelt a világjárvány elterjedése után.

A COVID-19 medvepiac az első akut piaci veszteséget mutatja be a Bitcoin aktív kereskedésének megkezdése óta. Ez a piaci visszaesés remekül teszteli az egyre gyakrabban hangoztatott menedékjellemzőit. Az eredmények azt mutatják, hogy nem m űködik biztonságos menedékként, ehelyett a válság előrehaladtával csökkent az ára az S&P 500 indexszel együtt.

Noha nem vizsgálták akut veszteségek periódusán keresztül, kimutatták, hogy a Bitcoin pozitívan korrelál a lefelé mutató piacokkal. A fedezeti és biztonságos menedékjogaival kapcsolatos korai empirikus bizonyítékokat nem támogatják átfogóan. Baur és mtsai. (2018) bemutatják, hogy a Bitcoint elsősorban spekulatív befektetésként alkalmazzák. Ez a spekulatív jelleg értékesítési nyomást eredményezhet a szélsőségesen lefelé mutató piacok alatt, korlátozott hatékonyságot biztosítva az értékeink megőrzésére a vírus átvészelése alatt.

 A koronavírus kitörése során a Bitcoin súlyos ütést szenvedett, és napokon belül elveszítette értékének felét, a március 7-i 9 000 USD-ről március 13-án 4000 USD körüli szintre csökkent.

A koronavírustól való fokozódó félelem negatív Bitcoin hozamhoz és magas kereskedési volumenhez vezet, ami azt jelzi, hogy a Bitcoin a piaci szorongások idején inkább más pénzügyi eszközökhöz hasonlóan viselkedik, mint a hagyományos biztonságos menedékhelyek, mint például az arany. Ezek arra utalhatnak, hogy nem feltétlenül kívánatos, hogy a befektetők forrásokat rendeljenek a Bitcoinhoz a kockázati kitettségük csökkentése érdekében, mivel előfordulhat, hogy ez nem szolgál menedékként a koronavírus-járvány idején, sőt még lehet ront is a helyzetükön.

Akkor mégis miért megy fel a bitcoin, ha még midig vírus van?

Pszichológiai okok

Jó pár hónap alatt a COVID-19, amely a koronavírus család része, félelmet és szorongást terjesztett el az emberek és a befektetők szívében. Ez a pszichológiai állapot olykor érdekes viselkedési torzításokhoz vezethet, mint többek között az úgynevezett csorda szellem, angolul: Herding behaviour.

kep2.png

Rengeteg tudományos cikk foglalkozott ennek a magatartásnak a vizsgálatával válság és járványok idején történő felbukkanása kapcsán (Economou et al., 2016). Általában hasonló jelenségek zajlanak le az esetek nagyrészében. Népszerűvé válik például egy részvény vagy a mi esetünkben egy kriptovaluta, egyre többet beszélnek ezáltal egyre többen szeretnének részesei lenni ennek a „lehetőségnek, hogy meggazdagodjanak” és ezáltal igen magasra fel tud menni az ára. Ugyan ez az ellenkező irányba is elsülhet, ha túlzott népszerűtlenség lesz úrrá egy papíron és mindenki meg akar tőle szabadulni az le tudja hajtani iszonyatosan az árfolyamot. A piacok pénzügyi stabilitása elengedhetetlen a befektetési biztonság szempontjából. A csordaszellemből eredő volatilitási buborék egy instabil piac keletkezését okozhatja egy bizonyos ideig. Mivel az új megerősített esetek száma és a halálozási arány drámai módon növekszik, a koronavírus-válság által kiváltott negatív hangulat a domináns érzelem a pénzügyi piacokon. Ez azt eredményezheti, hogy az eszközárak csökkennek, ami a piaci volatilitás növekedésével járhat. A második hullám megjelenésekor azonban már ez a félelem korántsem volt akkora, mint márciusban. A csordaszellem ismét a Bitcoinba való befektetés mellett tette le voksát és elkezdődött a felemelkedés.

kep3.png

Sárga színnel ábrázolva a Bitcoin számlák számának változását az évek során, forrás: CoinDesk

Láthatjuk, hogy a vírus első hullámában csökkent, majd erőteljesen emelkedni kezdett a befektetők száma. (igazából a Bitcoin számlák száma, de minél több a számla feltehetően annál többen fektetnek Bitcoinba)

Gazdasági okok

„PayPal nemrég közölte, hogy a platformján a felhasználók vásárolhatnak majd Bitcoint, valamint más kriptodevizákat, mint az Ethereum és még pár kevésbé ismertebbet is. Ez azt tükrözi tehát, hogy a PayPal is elismeri a digitális pénznemek legitimitását. Ma a Bitcoin eljutott egy olyan szintre, ahol az intézményi befektetők és a bankok jogosan veszik számításba a beszállást, mint védelmet a hagyományos devizák leértékelődése ellen”

 - jegyezte meg Alex Mashinsky, a Celsius Network vezérigazgatója.

Számos elemző úgy véli, hogy a Bitcoin mostani emelkedése eltér 2017-től, mikor egy nagyon gyors felpattanást egy ugyanolyan gyors esés követte. A bitcoin árfolyama jelenleg jóval magasabban van, mint akkoriban ilyenkor, mellesleg most jóval kisebb hype áll mögötte, így fenntarthatóbb lehet az emelkedés, még ha a nemsokára egy kis ideig érkezik is egy visszahúzás, amire minden esély megvan, hiszen rövid és középtávon is túlvett az eszköz. Viszont, ha most jön is egy nagyobb esés, az valószínűleg nem lesz olyan durva, mint 2017-ben, amikor leginkább a kisbefektetők a csordaszellem által vezérelve tolták fel az árfolyamot, mivel most lényegesen magasabb az intézményi befektetői részvétel.

Fő az óvatosság!

Annak ellenére, hogy mint olvashatjuk és tapasztalhatjuk is egyre inkább elfogadottabb a Bitcoin, rengeteg emberben kelt aggályt. Sokan azzal kritizálják, hogy terror szervezetek használják, pénzmosásra igen alkalmas és a bűncselekmények megkönnyítését okozza. Persze általában magával a Bitcoin mögött található blockhain technologiát hasznosnak tartják.

Jamie Dimon a JPMorgan Chase vezérigazgatója és még sokan mások úgy vélekednek, hogy előfordulhat az, hogy a kormányok olyan jogszabályokat vezetnek be, hogy korlátozzák a kriptovalutákat, ezzel eltörölve a vonzerőjüket, és ez potenciálisan eredményezheti a kripto-befektetések elértéktelenedését.

 Posch Levente - 2020.11.22

 

 

 

 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestinvestmentclub.blog.hu/api/trackback/id/tr4516295644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása